SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1004 >>

DEVAM: 54- SAFF'IN ARKASINDA YALNIZ BİR KİŞİ'NİN NAMAZ'A DURMAS) BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن إدريس، عَن حصين، عَن هلال بْن يساف؛  - قَالَ: أخذ بيدي زياد بْن أبي الجعد، فأوقفي إلى شيخ بالرقة، يقال له وابصة بْن معبد. فقال: صلى رجل خلف الصف وحده، فأمره النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ أن يعيد.

 

Vabisa bin Ma'bed (r.a.)'den; şöyle demiştir:

 

Bir adam, saffın arkasında tek olarak namaza durdu. Namazdan sonra Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Ona (namazını) iade etmesini emretti.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ebu Davud ve Beyhaki

 

AÇIKLAMA: Bu babta rivayet edilen iki hadisin zahirine göre saffın arkasında yalnız durup imama uyanın namazı sahih değildir ve yeniden namaz kılması gerekir. Bu hususta alimler ihtilaf etmişlerdir.

 

EI-Menhel yazarı, aynı başlık altında açılan babta rivayet edilen Vabisa (r.a.)'ın hadisini açıklarken şöyle der:

 

Hadis, saffın arkasında yalnız duran kişinin namazının sahih olmadığına delalet eder.

 

1- Nehai, Veki bin Cerra.11, İbn-i Ebi Leyla, Hasan bin Salih, İbnü'l-Münzir, Ahmed ve İshak saff arkasında yalnız duranın namazı sahih değil demişlerdir. Nevevi: Ahmed ve İshak'tan meşhur rivayete göre saffın arkasında yalnız duran şahsın namaza girişi sahihtir. Eğer rüku'ya varmadan önce saffın içine girerse imama uyması sahilıtir. Şayet rüku'dan önce saffa katılmazsa namazı bozulur,' demiştir. İbn-i Mace'nin Ali bin Şeyban (r.a.)'dan rivayet ettiği hadis de bu alimler için bir delildir.

 

2- Cumhur'a göre saffın arkasında bir kişinin yalnız durarak imama uyması mekruhtur. Namazı bozulmaz. Cumhürun delili de Buhari, Ebü Davüd, Nesai, Ahmed, Tahavi ve Beyhaki'nin rivayet ettikleri Ebu Bekre (r.a.)'ın şu mealdeki hadisidir: 'Nebi (s.a.v.) rüku'dayken Ebu Bekre mescide girmiş ve saffın arkasında durup hemen rüku'ya varmış, (rüku'dan sonra) ilerliyerek saffa katılmıştır. Nebi (s.a.v.) narnazdan sonra Ona:  Allah senin hayra düşkünlüğünü artırsın. Bir daha böyle yapma (yani arkasında namaza durup rüku'ya varma." buyurdu.

 

Cumhur: Ebu Bekre namazın bir kısmını saffın arkasında kıldığı halde Nebi (s.a.v.) kendisine namazı iade etmesini emretmemiş, sadece ''Bir daha böyle yapma'' buyurmakla en faziletli olanı göstermiştir. Eğer saffın arkasında yalnız duranın namazı sahih olmasaydı, böyle durup namaza giren kimse namaza başlamış sayılmazdı. Ebu Bekre'nin safl'ın arkasında namaza girişi sıhhatli bir giriş olunca namazının tamamını safl'ın arkasında kılanın namazı da sahih olur.' demişlerdir. Namazın iadesine ait hadislerdeki emir cumhura göre müstahablık içindir.

 

Cumhur'a göre ''Saff'ın arkasında duranın namazı yoktur.'' mealindeki hadisten maksad, mükemmel namaz yoktur. Yani bu namaz, olgun / kamil sayılmaz. Sevabı eksik olur. Nitekim Ali bin Şeyban (r.a.)'ın hadisinde belirtildiği gibi saff'ın arkasında namaza duran şahsın yanıbaşında duran Nebi (s.a.v.), onun namazını bitirmesini beklemiş ve adamın namazı bitince onu uyarmıştır. Eğer adamın kıldığı namaz batıl olsaydı Nebi (s.a.v.) adam'ın namazını tamamlamasını beklemiyerek müdahale edecekti.

 

SAFF'TA BOŞ YER BULAMAYAN KİŞİ HAKKINDAKİ ALİMLERİN İHTİLAF:

 

Cemaat namazdayken gelerek cemaata katılmak isteyen, fakat saffta boş yer bulamıyan kişinin nasıl namaza duracağı hususunda alimler ihtilaf etmişlerdir. Şöyle ki :

 

1- Ebu Hanife'den rivayet edildiğine göre; Safl'ta boş yer bulamıyan kişi, başka bir kimsenin gelişini bekler. Ve gelecek şahısla beraber namaza durur. Şayet imam rüku'ya ğideceği zamana kadar gelen olmazsa saff'tan bir kişiyi geri çekerek onunla beraber namaza durur. Böylece mekruh olan yalnız durmaktan sakınmış olur.

 

2- Şafii'den rivayet edildiğine göre kişi yalnız durur ve saff'tan kimseyi geri çekmez. Çünkü geri çekeceği kişinin, ilk saffın faziletini kaçırmasına sebebiyet vermiş olur. Ayrıca saff'ta bir boşluk meydana getirmiş olur. Evzai, Ahmed, İshak ve Davud da saff'tan adam çekmenin mekruhluğuna hükmetmişlerdir. Fakat Şafii alimlerinin çoğuna göre kişi yalnız olarak namaza başladıktan sonra saff'tan bir adam'ı yanına çeker ve çekilmek istenen kişinin çekilmesi müstahabtır. Ata', İbrahim en-Nehai ve başka alimler de bu görüştedirler.

 

(EI-Menhel yazarı bu görüşteki alimlerin delil olarak gösterdikleri hadisleri nakletmiştir. Konunun uzatılmaması için delilleri buraya aktarmaktan vazgeçtim )

 

3- Malik'e göre saff'ın arkasında yalnız olarak duranın namazı sahihtir. Ve yeterlidir. Saff'tan kimseyi çekmez. Çekilmesi istenen şahıs, çekilmemelidir. Çekmek işi hatadır. Bazı Maliki alimleri: Adam'ı saff'tan geri çekmek bir çeşit zulümdür, demişlerdir.