SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1006 >>

DEVAM: 55- SAFF'IN SAĞ (TARAF)ININ FAZILETİ BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا وَكِيع، عَن مسعر، عَن ثابت بْن عبيد، عَن ابن البراء ابن عازب، عَن البراء؛

 - قَالَ: كنا إذا صلينا خلف رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ. ((قال مسعر)) مما نحب أو مما أحب أن نقوم عن يمينه.

 

Bera' bin A'zib (r.a.)'den; şöyle demiştir:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaz kıldığımız zaman (Mis'ar'ın dediğine göre) bizi çok sevindiren veya beni çok sevindiren şeylerden birisi de O'nun sağ tarafında durmamızdı.

 

 

Diğer tahric: Müslim. Ebu Davud ve Nesai

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud'un rivayeti mealen şöyledir: "Biz Resulullah (s.a.v.)'in arkasında namaz kılmak istediğimiz zaman (namazdan sonra) mübarek yüzü ile bize doğru yönelsin diye O'nun sağ tarafında olmayı çok severdik."

 

Müslim'in rivayetinde de sağ tarafta durmak iştiyakının bu nedeni zikredilmiştir.

Müslim ve Ebu Davud'un rivayetleri Nebi (s.a.v.)'in namazdan sonra sağ tarafa doğru oturduğuna delil gösterilmiştir. Yönelişten maksat oturuş olabildiği gibi namazdan sonra mescidden çıkmak isterken kalkıp sağ tarafa doğru gidiş de kastedilmiş olabilir.' Her iki ihtimalde de Sahabiler Nebi (s.a.v.)'in teveccühüne mazhar olmak için sağ tarafta namaza durmayı tercih etmişlerdir.

 

Malikiler, Şafiiler ve Hanbeliler. İmam'ın sol tarafta işi yoksa namazdan sonra sağ tarafa doğru oturması ve kalkıp giderken de sağ taraftan çıkması müstahabtır, demişlerdir.

 

Hanefiler ise İmam'ın sol tarafa doğru oturmasını müstahap görmüşler, sağa veya cemaata doğru oturmasını da meşru saymışlardır. Bu husus, 33. babta geçen 929 - 932 nolu hadisler de de açıklanmıştır.

 

Hadisin metnindeki: "Bizi... veya beni.." ifadesindeki tereddüt ravi Mis'ar'a aittir. Yani Sahabi Bera' (r.a.) bu hadisi buyururken: ''Bizi.. '' mi demiş, "Benİ... '' mi demiş? Bu iki ifadeden hangisini kullandığını ravi Mis'ar kestirememiştir.

 

Hadis, namazdan sonra İmam'ın sağa doğru oturmasının müstahablığına ve namaza durulurken İmam'ın sag tarafında durmanın faziletine delellet eder.