SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1011 >>

DEVAM: 56 -- KIBLE BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيى الأسدي. حَدَّثَنَا هاشم بْن القاسم. ح وحدثنا مُحَمَّد بْن يحيى النيسابوري. قَالَ: حَدَّثَنَا عاصم بْن علي؛ قالا: حَدَّثَنَا أبو معشر، عَن مُحَمَّد بْن عمرو، عَن أبي سلمة عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((مابين المشرق والمغرب قبلة)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sel/em) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Doğu ile batının arası kıbledir.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi. Hakim ve Darekutni

 

AÇIKLAMA: Tirmizi müteaddit senedlerle bunu rivayet ettikten sonra hasen - sahih olduğunu söylemiştir. Tirmizi'nin şerhi Tuhfetu'l-Ahvezi'de şu bilgi veriliyor:

 

Suyuti: Bu hüküm bütün memleketleri kapsamaz. ancak. Medine-i Münevvere ve onun istikametinde bulunan yerlere mahsustur, demiştir. Beyhaki ve' El-Iraki de aynı şeyi söylemişlerdir.

 

El- Esrem: 'Ben Ahmed bin Hanbel'e bu hadisin manasını sordum. Dedi ki: Mekke'de Ka'be'nin yanında duran kimse tam Ka'be'ye doğru durmak zorundadır, biraz sağa veya sola saptımı kıble'yi terketmiş sayılır_ Fakat başka memleketlerde olan bir kimse tam Ka'be'ye doğru durmak için gereken araştırma ve ictihadı ihmal etmiyerek, doğu ve batının arasında ve Mekke'ye karşı dursa kıble'ye dOğru durmuş olur. Şurası doğrudur, bu taraf da batıdır, dedi ve eli ile işaret etti. Sonra sözüne devamla. işte ,bu iki yönün arası kıbledir, dedi. Ben Ona:

 

Şu halde doğu ile batı yönleri arasındaki yöne doğru duranın namazı sahih midir? diye sorunca, evet, ancak doğu ile batının arasında kalan yönün tam ortasını bulmaya gayret etmeli, dedi,' diye bilgi vermiştir .

 

İbn-i Abdi'l-Berr: Ahmed bin Hanbel'in: 'Başka memleketlerde olan' sözünün yorumu şudur, demiştir: Medine-i Münevvere halkı için kıble güney yönüdür. Çünkü Ka'be o yöndedir, onlar batı yönünü sağ taraflarına ve doğu yönünü sol taraflarına alarak güney yönünde durdular mı kıble'ye doğru durmuş olurlar. Medine gibi Mekke'nin kuzeyinde bulunan diğer memleketlerde böyledir. Yemen halkı için de durum aynıdır. Şu farkla ki Yemen, Mekke'nin güneyinde kaldığı için onlar batıyı sollarına ve doğuyu sağlarına alarak kuzeye doğru durduklarında kıble'ye doğru durmuş olurlar. Irak. Horasan halkı için de aynı şeyler söylenebilir. Yani Mekke'den uzak yerlerde bulunanlar Mekke içinde oturanlar gibi mutlaka Ka'be'nin tam doğrultusunda durmaya zorlanmazlar. Çünkü Ka'be'nin tam hizasında ve hiç sağa, sola sapmadan durmak uzak memleket halkı için çok güçtür. Mesafe uzadıkça yön tayininde beliren güçlüğe göre kolaylık verilmiştir."

 

Hadisin hükmü genel değildir. Çünkü Mekke'nin doğusuna düşen yakın ve uzak memleketlerin kıblesi tam batıya doğrudur. Keza Mekke'nin batısında kalan ülkelerin kıblesi doğu yönündedir.