SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1013 >>

DEVAM: 57- KİM MESCİD'E GİRERSE NAMAZ KILMADIKÇA OTURMASIN. BABI

 

حَدَّثَنَا العباس بْن عثمان. حَدَّثَنَا الوليد بْن مسلم. حَدَّثَنَا مالك بْن أنس، عَن عامر بْن عَبْد اللّه بْن الزبير، عَن عمرو بْن سليم الزرقي، عَن أبي قتادة؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال ((إذا دخل أحدكم المسجد فليصل ركعتين قبل أن يجلس)).

 

Ebu katade (r.a.)'den rivayet edildiğine göıe Nebi (Sallatluhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

 

«Biriniz mescide gireceği zaman, oturmadan önce iki rekat namaz kılsın.»

 

 

Tahric: Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi zevaid türündendir. Ebu Katade (r.a.)'in hadisi ise Kütüb-i Sitte sahibIeri, Ahmed Beyhaki ve Darekutni tarafından rivayet. edilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Mescide girildiği zaman kılınması emredilen namaza fıkıh dilinde ''Tahiyyetü'I-Mescid namazı'' denilir. Tahiyye, saygı demektir. Mescid saygısından maksat, mescid sahibi olan Allah'a ta'zim ve saygıde. bulunmaktır.

 

Tahiyyetü'l-Mescid namazı, en az iki rek'at. kılmakla gerçekleşebilir. Yani bir rek'at kılmakla olmaz. Fakat dört veya daha çok rek'atle bu namaz kılınmış olabilir. Mescide giren kişi oturmadan başka sünnet veya farz namaza dursa, bununla da Tahiyyetü'l-Mescid sevabı kazanmış olur.

        i      

Cumhura göre bu namaz. sünnettir. Zahiriye mezhebine göre vaciptir.

 

Hadisin zahirine göre her hangi bir vakitte, hatta hutbe esnasında bile mescide girildiğinde iki rek'at (Tahiyyetü'l-Mescid sünneti) kılmak meşrudur. Bu hususta fıkıhçıların görüşleri şöyledir:

 

1- Şafiiler: İbn-i Uyeyne, Ebu Sevr, Davud. Hasan-i Basri, Mekhul ve diğer bazı alimlere göre ne zaman mescide girilirse girilsin. anılan namazı kılmak sünnettir. Sabah namazından sonra gün doğuncaya ve ikindiden sonra gün batıncaya kadar namaz kılmayı yasaklayan hadislerin, bir sebebe dayalı olmayan nafile namazlara mahsus olduğunu söyleyen bu Alimlerin delilleri el-Menhel'de zikredilmistir.

 

2- İbn-i Sirin, Ata' bin Ebi Rabah. Nehai, Katade, Re'y ehii, Leys, Şüreyh ve Said bin Abdülaziz'e göre namaz kılmanın yasaklandığı vakitlerde ve Cuma hutbesi okunurken bu namazı kılmak mekruhtur.

 

3- Malikiler'e göre yasaklanan vakitlerde bunu kılmak mekruh: gün doğarken, batarken ve hutbe okunurken kılmak ise haramdır.

 

TAHİYYETÜ'L-MESCİD KILINMADAN OTURULUNCA KAÇIRILMIŞ OLUYOR MU?

 

1- Hanefi ve Maliki alimlerine gere mescide girildiğinde bu namazı kılmadan oturmak mekruhtur. Bununla beraber kı]madan oturan kişi, uzun süre otursa dahi bunu kaçırmış olmaz Yani kalkıp kılabilir.

 

2- Hanbeliler'e göre uzun oturuşla kaçırılmış olur.

 

3- Şafiiler'e göre bile bile oturan kimse, oturuşu uzun olsun. kısa olsun kaçırmış olur. Kalkıp kılamaz. Fakat mescide girdikten sonra unutarak veya yanılarak oturan kişi. farkına varınca kalkıp kılabilir.

 

MESCİD'E BİR KAÇ DEFA GİRİP ÇIKAN İÇİN, HER GİRİŞTE BU NAMAZI KILMAK MEŞRU MUDUR?

 

Hadisin zahirine göre meşrudur. Şafiiler böyle demişlerdir. Hanefiler'e göre sık sık mescide girip çıkan için günde iki rek'at kafidir. Malikiler'e göre sık sık girip çıkarsa bir defa kılmak kafidir. Aralıklı girerse, her girişte kılmalıdır. Hanbeliler'e göre yasak vakitler dışında mescide abdestli olarak giren kişi, sık sık da olsa her giriş için kılmalıdır. Ancak hutbe okumak için mescide giren hatip, bayram namazı için gelen kimse ve mescidin kayyimi bundan müstesnadır.

 

Bu namaz her mescid için meşrudur. Bundan yalnız, Mescid-i Haram müstesnadır. Çünkü Mescid-i Haram'ın tahiyyesi Ka'be'yi tavaf etmektir. Fakat tavaftan önce Mescid-i Haram'da oturmak isteyen bir kimse için bu namazı kılmak meşrudur.