SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1014 >>

58- SARIMSAK YİYEN KİMSE MESCİD'E YAKLAŞMASIN. BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا إسماعيل بْن علية، عَن سعيد أبي عروبة، عَن قتادة، عَن سالم بْن أبي الجعد الغطفاني، عَن معدان بْن أبي طلحة اليعمري؛

 - أن عمر بن اْلخطَّاب قام يوم الجمعة خطيباً. أو خطب يوم الجمعة. فحمد اللَّه وأثنى عليه؛ ثم قَالَ: يا أيها الناس! إنكم تأكلون شجرتين لا أراهما إلا خبيثتين. هذا الثوم وهذا البصل. ولقد كنت أرى الرجل على عهد رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ، يوجد ريحه منه، فيؤخذ بيده حتى يخرج إلى البقيع. فمن كان آكلها، لا بد، فليمتها طبخاً.

 

Ma'dan bin Ebi Talha el-Ya 'meri (r.a.)'den; şöyle demiştir :

 

Ömer bin el-Hattab (r.a.), Cum'a günü hutbe irad etmek üzere ayağa kalktı veya Cum'a günü hutbe irad etmek istedi. Allah'a hamd ve sena ettikten sonra:

 

Ey İnsanlar! Benim ancak habis sandığım şu sarımsak ve soğan (denilen) iki yeşilliği gerçekten yiyorsunuz. Halbuki Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatta iken, (mescidde) kendisinden mezkur yeşillik konusu hasıl olan adam görürdüm. (Mescidden) uzaklaştırılarak) Baki tarafına çıkarılıncaya kadar elinden tutuluyor (götürülüyor) du. Şu halde kim bunu behemehal yiyecek (niyetinde) ise bari pişirmek suretiyle kokusunu gidersin, dedi."

 

 

Diğer tahric: Müslim ve Nesai

 

AÇIKLAMA: Müslim'in rivayetindeki Hz. Ömer (r.a.)'in hutbesi bir hayli uzundur. Burada rivayet edilen hutbe parçası orada şu mealde geçmektedir:

 

"Ey insanlar! Siz iki yeşillik yiyorsunuz. Ben onların habis olduğunu sanıyorum. O yeşillikler soğan ve sarımsaktır. Ben şüphesiz gördüm. Resulullah (s.a.v.) bu yeşilliklerin kokusunu Mescidde bir adamda bulduğu zaman emir buyururdu. Adam Mescid'den çıkarılarak Baki tarafına götürülürdü. Şu halde kim bu yeşillikleri yemek isterse pişirmek suretiyle kokusunu gidersin."

 

Nevevi: Soğan, sarımsak ve benzeri şeylerden dolayı kendisinden pis koku duyuran şahısların Mescid'den çıkarılmasına ve imkan elverdiğinde dineın yasak olan şeylere fiilen engel olmanın gerekliliğine bu hadis delildir, demiştir.