SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1016 >>

DEVAM: 58- SARIMSAK YİYEN KİMSE MESCİD'E YAKLAŞMASIN. BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْنُ الصَّبَّاح. حَدَّثَنَا عبد الله بن رجاء المكي، عن عبيد الله بن عمر، عن نافع، عن ابن عمر؛ قال:

 - قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((من أكل من هذه الشجرة شيئا فلا يأتين المسجد)).

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Kim şu yeşillikten (sarımsaktan) bir şey yerse (kokusu gidinceye kadar) sakın mescide gelmesin.»

 

 

AÇIKLAMA: Ebu Hureyre (r.a.)'in hadisini Müslim ve Nesai de az lafız farkıyla rivayet etmişlerdir. Müslim'in rivayeti mealen şöyledir:

 

''Şu yeşilIikten yiyen kişi sakın mescidimize yaklaşmasın ve sarımsak kokusuyla bize eziyet etmesin.''

 

İbn-i Ömer (r.a.)'in hadisini Buhari, Müslim, Ebu Davud ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

 

Müslim'in rivayetinde Nebi (s.a.v.)'in, bu hadisi Hayber savaşı sırasında buyurduğu beIirtilmiştir. Müslim'in bir rivayetinde: "kokusu gidinceye kadar... '' kaydı vardır.

 

Nevevi. İbn-i Ömer (r.a.)'in hadisi bahsinde şu bilgiyi vermiştir:

 

"Bu hadis, sarımsak ve benzerini yiyen kimsenin her hangi bir mescide girmesinin yasak olduğuna delalet eder. Kadi iyad bazı alimlerin, bu yasağın Nebi (s.a.v.)'in mescidine mahsus olduğunu söylediklerini nakletmişse de, bu söz tutarsızdır. Alimlerin cumhüruna (büyük çoğunluğuna) göre yasaklama hükmü geneldir. Çünkü bazı rivayetlerde: " ... mescidlere yaklaşmasın.'' buyurulmuştur.

 

Hadis; sarımsak, soğan ve benzeri şeyleri yemeyi yasaklamıştır. Bu yeşillikler, sözü muteber olan alimlerin icma'ı ile helaldir. Hadis, bunları yiyen kimsenin, bu haliyle mescidlere gitmesini yasaklamıştır,

 

Kadi iyaz' (İyad) ın anlattığına göre Zahiriye mezhebine mensup olan alimler, bunları yemeyi haram saymışlar, gerekçe olarak da: Çünkü bunları yemek cemaata gitmeye engel olur, Farz namazları cemaatla kılmak ise Farz-ı Ayn'dır, demişlerdir.

 

Alimler; sarımsak, soğan ve pırasaya pis kokulu yiyecek ve benzeri maddeleri de eklemişlerdir.

Bazı alimler, yarasından pis koku duyulan veya ağzı pis kokan.

 

Yine aiimler bayram ve cenaze namazı kılınan mescid dışı yerleri, eğitim ve öğretim yapılan yerleri, dügun ve benzeri toplantı yerleri mescidIere kıyaslayarak, sarımsak ve benzeri pis kokulu şeyleri alan şahısların, bu çeşit toplantılara katılmasını yasak saymışlardır, Fakat çarşı ve pazar yerlerini bu hükme tabi tutmamışlardır,

 

Müslim'in Cabii' (r.a.)'den olan bir rivayetinde sarımsak ve pırasayı yiyen kimsenin mescide yaklaşmasının yasaklanmasına gerekçe olarak şöyle buyurulmuştur: ''...Çünkü insanların eziyet duydukları şeylerden melekler de eziyet duyarlar.''

 

Bu gerekçe, mescidin boş olduğu zamanlarda bile anılan şahısların oraya girmesinin yasaklığına delalet eder."