SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1017 >>

59- NAMAZDA İKEN KENDİSİNE SELAM VERİLEN KİŞİ NASIL SELAM ALIR BABI

 

حَدَّثَنَا علي بن الطنافسي؛ قال: حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن عيينة، عَن زيد بْن أسلم، عَن عَبْد اللّه بْن عمر؛ قَالَ:  - أتى رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ مسجد قباء فيه. فجاءت رجال من الأنصار يسلمون عليه. فسألت صهيباً، وكان معه: كيف كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يرد عليهم؟ قَالَ: كان يشير بيده.

 

Abdullah bin Ömer (r.a.)'den: şöyle demiştir:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Kuba mescidine uğrayarak içinde namaz kılarken Ensar-ı Kiram'dan bir kaç zat gelip O'na selam vermişler. (Orada) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in beraberinde bulunan Suhayb (r.a.)'e: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), onların selamını nasıl alırdı? dedim. Suhayb:

 

Efendimiz eli ile işaret ederdi, dedi."

 

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud, Tirmizi, Nesai ve Ahmed de bu hadisi rivayet etmişlerdir. Bazı rivayetlerde İbn-i Ömer (r.a.), mezkur soruyu Bilal (r.a.)'a sormuştur. Ebu Davud'un rivayetinde Bilal (r.a.) : "Nebi (s.a.v.) eliyle şöyle işaret ederdi. demiş ve avucun içi yere, ters yüzü yukarıya bakacak şekilde elini açmıştır."    Bu rivayette el ile işaret şekli tarif edilmiştir