SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1018 >>

DEVAM: 59- NAMAZDA İKEN KENDİSİNE SELAM VERİLEN KİŞİ NASIL SELAM ALIR BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن رمح المصري. أَنْبَأَنَا الليث بْن سعد، عَن أبي الزبير، عَن جابر؛

 - بعثني النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ لحاجة. ثم أدركته وهو يصلي. فسلمت عليه. فأشار إلي. فلما فرغ دعاني. فقال: ((إنك سلمت علي آنفاً وأنا أصلي)).

 

Cabir (bin Abdillah) (r.a.)'dan; şöyle demiştir:

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), beni bir işe gönderdi. Sonra (dönüşümde) O, namaz kılarken yanına vardım ve O'na selam verdim. Bana (eli ile) işaret etti. Namazını bitirince beni çağırdı. Ve:

 

«Sen demin bana selam verdin. Ben namaz kılıyordum.»  buyurdu."

 

 

Diğer tahric: Müslim. Ebu Davud, Tirmizi. Tahavi ve Nesai de bu hadisi az lafız farkıyla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Müslim ve Ebu Davud'un rivayetine göre Nebi (s.a.v.) Beni Mustalik savaşına gitmek üzereyken Cabir bin Abdillah (r.a.)'ı O kabileye önceden göndermişti. Beni Mustalik yahudilerinin durumundan haber getirmek veya başka maksadlarla gönderilmişti.

 

Cabir (r.a.) Nebi (s.a.v.)'e selam verince Nebi (s.a.v.)'in el ile işaret ettiği, Müslim ve Ebu Davud'un rivayetinde belirtilmiştir.

 

Bu ve bundan önceki hadis, ihtiyaç halinde namazda işaret etmenin caizliğine delalet eder. Maliki ve Hanbeli alimleri böyle hükmetmişler. En kuvvetli kavle göre Şafiiler de böyle demişlerdir. Şafiiler'e göre, yapılan işaretin az olması şarttır. Çok olduğunda namaz bozulur. Hanefi alimlerine göre ise; namazda işaret etmek mekruhtur.

 

Bu iki hadis, namazda olmayan kişinin, namazda olan kişiye selam vermesinin meşruluğuna ve namazda olanın da işaretle selam almasının caizliğine delalet eder.

 

Bu iki hususta Alimler ihtilaf etmişlerdir. Şöyle ki :

 

1- Malikiler ve Şafiiler: Namazda olan kimseye selam vermek caizdir, bunda mekruhluk yoktur, demişlerdir.' Malikiler'in mu'temed (güvenilir olarak gelen) kavli budur. İbn-i Ömer ve Ahmed de böyle demişlerdir. Nevevi Sahih hadislerin gerektirdiği hüküm budur, demiştir.

 

2- Hanefiler'e göre namaz kılana selam vermek mekruhtur. Cabir, Ata', Şa'bi, Ebi Miclez ve İshak bin Rahuyye'nin kavli budur. Malikiler'in mutemed olmayan bir (zayıf yoldan olan) kavli de böyledir.

 

NAMAZ KILANIN SELAM ALMASI:

 

1- Maliki, Şafii ve Hanbeli alimleri: Namazda bulunan kişinin, verilen selamı işaretle almasını meşru (islam'a uygun) görmüşlerdir. İbn-i Ömer, İbn-i Abbas ve İshak böyle demişlerdir. Alimlerin çoğundan naklediltn hüküm budur.

 

2- Ebu Zer', Ata', İbrahim en-Nehai ve Sevri'ye göre namazı bitinceye kadar selam almamak müstahabtır.

 

3- Ebu Hanife'ye göre namaz esnasında ne sözle, ne de işaretle selam almamak gerekir. Eğer dille selam alınırsa namaz bozulur. İşaretle selam almak ise mekruhtur.