SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1028 >>

63- HUMRE (KÜÇÜK HASIR) ÜZERİNDE NAMAZ KILMAK BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا عباد بْن العوام، عَن الشيباني، عَن عَبْد اللّه بْن شداد. حَدَّثَتني ميمونة، زوج النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ؛

 - قالت: كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يصلي على الخمرة.

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellemy'in eşi Meymune (r.a.) şöyle demiştir:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) humre üzerinde namaz kılardı.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi'den başka Kütüb-i Sitte müelliflerinin hepsi bu hadisi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Humre: Bu kelime 632 nolu hadiste de geçmiş ve orada tarif edilmiştir. El-Menhel yazarı bu kelimenin manası hakkındaki alimlerin sözlerini şöyle nakleder:

 

"Misbah'ta: Humre secde yeri kadar küçük olan hasırdır, demiş, Hattabi de: Üzerinde namaz kılınan seccadedir. Söylendiğine göre seccade. namaz kılanın yüzünü yerden koruyup örttüğü için örtünme anlamını taşıyan bu isim verilmiştir, der. Nihaye'de ise: Secde edildiğinde yüzün hizasına gelen yeri kaplayan büyüklükteki hasır veya hurma yaprağı gibi bitkiden yapılmış seccadeciktir. Büyüklüğü bu kadar olmazsa ona humre adı verilmez. İpleri hurma yaprakları ve benzeri madde altında gizli kaldığı için ona bu isim verilmiştir, der. Diğer taraftan sünen-i Ebu Davud'da İbn-i Abbas (r.a.)'dan rivayet edilen bir hadisten anlaşıldığına göre normal seccadeye de humre denilir." Hulasa görüldüğü gibi humre küçük veya normal hasır seccadeye denilebilir.

 

Hadis, hasır üzerinde secde etmenin ve namaz kılmanın meşruluğuna delalet eder.

 

İbn-i Battal demiştir ki: Hasır üzerinde namaz kılmanın caizliği hususunda muhtelif İslam memleketlerinde bulunan fıkıh alimleri arasında hiç bir ihtilaf yoktur. Yalnız Ömer bin Abdilaziz'in toprak getirip hasır seccadesinin secde yerine koyduğu toprak üzerine secde ettiği rivayeti vardır. Bu da olsa olsa kendisinin aşırı tevazuundan ileri gelmiş olabilir ki bu hal İslam alimlerine muhalefet sayılmaz.

 

Hasır, kilim, halı gibi sergiler üzerinde namaz kılmak hususundaki alimlerin sözlerini 1030 nolu hadis'in izahında nakledecegiz. İnşaallah!