SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1033 >>

DEVAM: 64- SICAK'TA VE SOĞUK'TA ELBİSE ÜZERİNDE SECDE ETMEK BABI

 

حَدَّثَنَا إِسْحَاق بْن إبراهيم بْن حبيب. حَدَّثَنَا بشر بْن المفضل، عَن غالب القطان، عَن بكر بْن عَبْد اللّه، عَن أَنَس بْن مَالِك؛ قَالَ:

 - كنا نصلي مع النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ في شدة الحر. فإذا لم يقدر أحدنا أن يمكن جبهته، بسط ثوبه فسجد عليه.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den: şöyle demiştir:

 

Sıcaklığın şiddetli zamanlarında Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber namaz kılardık. Birimiz (secde yerinin hararetinden dolayı) alnını yere iyice koymaya muktedir olmadığı zaman (büründüğü) elbisesinin bir tarafını yere yayarak üzerinde secde ederdi.

 

 

Bu hadisi Kütüb-i Sitte sahiplerinin hepsi ve Ahmed rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Bundan önceki hadis soğuktan korunmak için elbisenin bir tarafı üzerinde secde etmenin cevazına delalet ettiği gibi bu hadis de sıcaktan korunmakiçin aynı şeyi yapmanın caizliğine delalet eder.

 

Hadisin: ''.alnını iyice yere koymaya muktedir olmadığı zaman ... " cümlesi, çıplak yere secde etmenin asıl olduğuna işaret eder. Çünkü bu cümlede, elbisenin bir tarafı üzerinde secde etmek, alını çıplak yere koymanın güçlüğüne bağlanmıştır.

 

Elbisenin bir tarafı üzerinde secde etmenin hükmü hakkındaki alimlerin görüşleri:

 

1- Ebu Hanife ve Cumhur'a göre kişi, büründüğü elbisenin bir tarafı üzerinde secde edebilir. Delilleri de bu babtaki hadislerdir. Cumhur: Hakim ve Beyhaki'nin rivayet ettikleri Habbab bin El-Eret (r.a.)'in aşağıdaki hadisi bu hükme muarız değildir. Çünkü Habbab'ın hadisindeki Sahabilerin şikayeti bir elbise üzerinde secde etmek izni için değil, sıcağın şiddeti kırılıncaya kadar öğle farzını te'hir etmek içindir. Eğer şikayetleri bir elbise üzerinde secde etmekle giderilmiş olsaydı, bu izin verilecekti, diye yorum yapmışlardır.

 

(Üzerinde secde ettiğimiz) kızgın taşların alınlarımızdaki harareti Resulullah (s.a.v.)'e şikayet ettik. (= Halimizi arzettik) de O. şikayetimizi gidermedi. (= Bir çare bildirmedi.),.

 

2. Şafii'ye göre, bürünülen elbiseden namazdaki eğiliş ve kalkışlarda kişi ile beraber, hareket eden kısımlar üzerinde secde etmek caiz değil, hareket etmeyen (yani yere yayılıp kalan) kısımlar üzerinde secde etmek caizdir. Şafii'nin zayıf olan bir kavIine göre hareket etmeyen kısım da hareket eden kısım gibidir. Şafii, bu babtaki hadislerde sözkonusu edilen elbiseden maksat namaz esnasında kişiden ayrı olan elbisesidir. Büründüğü elbise değildir, demiştir. Ama bu yorum. hadisin zahirine uygun görülmüyor. Çünkü: "Elbisesi" tabirinden hatıra ilk gelen şey, bürünülen elbisedir. İbn-i Ebi Şeybe'nin", İkrime yolu ile İbn-i Abbas (r.a.)'dan rivayet ettiği şu mealdeki hadis de hadisin zahıri manasını teyid eder; "Nebi (s.a.v.). yerin sıcaklığından ve soğukluğundan, fazla kısmı ile korunduğu bir elbise içinde namaz kılmıştır.

 

Şafii'nin delili ise yukarda nakledilen Habbab (r.a.)'ın hadisidir.

 

İhtiyaç yok iken elbise üzerinde secde etmek Ebu Hanife ve Cumhur'a göre mekruhtur.

 

HADİS'İN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Namaz'ın daha düzgün kılınması için namazda az hareket caizdir.

3- Kişi, büründüğü elbisenin bir tarafı üzerinde secde edebilir.

3- Namazda huşuun devamı için gayret edilmelidir, Çünkü yerin hararetinden dolayı huşu gitmesin diye Sahabiler elbiseleri üzerinde secde etmişlerdir.