SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1037 >>

86- AYAKKABILARLA NAMAZ KILMAK BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا غندر، عن شعبة، عن النعمان بن سالم، عن ابن أبي أوس؛ قال:

 - كان جدّي، أوس، أحياناً يصلي. فيشير إلىّ وهو في الصلاة. فأعطيه نعليه. ويقول: رأيت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يصلي في نعليه.

 

في الزوائد: إسناده صحيح.

 

İbn-i Ebi Evs (r.a.)'den; şöyle demiştir: Dedem Evs (es-Sakafi) namaz kılarken zaman zaman namaz esnasında bana işaret ederdi. Ben de ayakkabılarını kendisine verirdim ve derdi ki :

 

Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i ayakkabıları ile namaz kılarken gördüm.

 

Not: Hadisin senedinin sahih olduğu Zevaid'de bildirilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA: Abdullah bin Amr (r.a.)'m hadisini Ebu Davud da rivayet etmiştir. Tercemede parentez içi ifadelerle belirttiğim gibi Amr'ın babası Şuayb'tır. Şuayb'm babası Muhammed'dir. Muhammed'in babası da Abdullah bin Amr bin El-As (r.a.)'dır. Amr, babası Şuayb'dan rivayet etmiştir. Şuayb de babası Muhammed'den değil, dedesi Abdullah (r.a.)'dan rivayette bulunmuştur. bu nedenle seneddeki: "dedesinden,. sözündeki zamir Şuayb'e raci ise Şuayb'm dedesi Abdullah'tır. Zaten iki ravi de Abdullah'dır. Ancak bu takdirde ehlinin malumu olduğu üzere ''Tefkikü'z-Zamir'' yapılmış olur. Arap edebiyatmda mecbur kalınmadıkça bu yola gidilmez. Şayet mezkur zamir Amr'e raci ise mana şu olur: Şuayb de bu hadisi Amr'ın dedesinden rivayet etmiştir. Amr'ın dedesinden maksat birinci dedesi olan Muhammed değil, ildnci dedesi olan Abdullah'tır.

 

Hadis Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bazen yaIın ayak olarak namaz kıldığına, diğer bazı vakitlerde ayakkabılarını giymiş olarak namaz kıldığına delalet eder.

 

EI-Menhel yazarı bu hadisin açıklaması bahsinde şunları söyler:

 

"Hadis, ayakkabı ile de yalın ayak la da namaz kılmanın cevazına delalet eder. Aynı zamanda: ''Ayakkabılarınızia namaz kılın." mealindeki hadislerde buyurulmuş olan emrin vücup için değil de mübahlık için olduğuna delalet eder. Yani ayakkabılarla kılabilirsiniz demek oluyor.

 

Kadı iyaz: 'Ayakkabı ile namaz kılmak mübahbir ruhsattır. Resul-i Ekrem (s.a.v.) ve Sahabiler böyle yapmışlardır. Ancak ayakkabıların necis olduğunun bilinmemesi şarttır. Eğer necis olduğu bilinirse bununla namaz kılınamaz' demiştir.

 

Namaıda ayakkabı giyen sahabiler arasında, Hz. Ömer bin el-Hattab, Osman bin Affan, Abdullah bin Mes'ud, Üveymir bin Saide. Enes bin Malik, Seleme bin. El- Ekva' ve Evse s-Sakafi (r.anhum) bulunur. Tabiilerden de Said bin el-Müseyyeb, el-Kasım, Urve bin Zübeyr, Salim bin AbdiIlah, Ata bin Yesar, Ata bin Ebi Rabah, Mücahid, Tavus, Kadı Şureyh, Ebu Miclez, Ebu Amr eş-Şeybani, el-Esved bin Yezid, İbrahim en-Nahai, İbrahim et-Teymi, Ali bin El-Hüseyin ve oğlu Ebu Ca'fer (r.a.) ayakkabıyla namaz kılmışlardır."