SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1056 >>

DEVAM: 71- KUR'AN SECDELERİ SAYISI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيى. حَدَّثَنَا سليمان بْن عَبْدُ الرحمن الدمشقي. حَدَّثَنَا عثمان بْن فائد. حَدَّثَنَا عاصم بْن رجاء بْن حيوة، عَن المهدي بْن عَبْدُ الرحمن بْن عيينة بْن خاطر. قَالَ: حدثتني عمتي أم الدرداء، عَن أبي الدرداء؛ قَالَ:  - سجدت مع النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ إحدى عشرة سجدة، ليس فيها من المفصل شيء: الأعراف، والرعد، والنحل، وبني إسرائيل، ومريم، والحج، وسجدة الفرقان، وسليمان سورة النحل، والسجدة، وفي ص، وسجدة الحواميم.

 

فِي الزَوائِد: في إسناده عثمان بْن فائد، وهو ضعيف.

 

Ebüd-Derda' (r.a.)'den; şöyle demiştir:

 

Ben Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber on bir secde ettim. Onlar içinde el-Mufassal (bölümün) den hiç bir ayet yoktu. Onlar (ın bulunduğu sureler:)

 

El-A'raf, er-Ra'd, en-Nahl, Beni İsrail (= İsra), Meryem, el-Hac, el-Furkan, en-Nemi, es-Secde, Sad ve Fussilat surelerinin secdeleridir.

 

Not: Bu senedin ravilerinden Osman bin Faid'in zayıf olduğu Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Ebu'd-Derda (r.a.l'ın ilk hadisini Tirmizi ve Ebu Davud da rivayet. etmişlerdir. Ebu Davud'un rivayetinde buradaki son cümle yani ''En-Necm secdesi onlardan birisidir." kısmı yoktur. Tirmizi. bu hadisin garib olduğunu söylemiştir,

 

En-Necm süresinin sonundaki: فَاسْجُدُوا لِلَّهِ وَاعْبُدُوا ayetininsecde ayetlerinden olup olmadıgı hususunda ihtilal' vardır.

 

İbn-i Ömer, İbn-i,Abbas, Ata', Ebu Sevr, Hasan-ı Basri, Said bin Cübeyr, Said bin El-Müseyyeb, İkrime, Tavus ve Malik (r.anhum), en-Necm ayetinde secde olmadığını söylemişlerdir. Delilleri de Ebu Davud'un rivayet ettiği: "Nebi (s.a.v.), Medine-i Münevvere'ye intikalinden bu yana Mufassal surelerin hiç bir ayetinde secde etmedi:' mealindeki İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisidir. Fakat el-Menhel yazarı hadisin zayıflığını gerekçeli olarak nakletmiştir. Diğer bir delil de İbn-i Mace hariç diğer Kütüb-i Sitte'de rivayet edilen Zeyd bin Sabit (r.a.)'ın şu mealdeki hadisidir: "Ben Resulullah (s.a.v.)'in huzurunda Necm suresini okudum. O, secde etmedi:'

 

En-Necm ayetinde secde vardır, diyen alimler Zeyd (r.a.)'ın hadisine şöyle cevap verirler: Nebi (s.a.v.) en-Necm ayeti okunduğunda muhtemelen abdestsiz idi, yahut vakit kerahet vakti idi veyahut secde etmemenin caizliğini beyan etmek içindi.

 

El-Fetih yazarı, secde etmemenin caizliğini beyan etmek ihtimali en kuvvetli olan ihtimaldir. Şafii bu sebep ve hikmet kesindir, demiştir, der.

 

Alimlerin bir kısmı Necm ayetindesecde vardır, demişlerdir. Tirmizi bu kavli kuvvetli bularak: En sahih olanı budur, der. Hanefi, Şafii alimleri, bir rivayete göre Ahmed, böyle demişlerdir. Sevri, İbnü'l-Mübarek. İshak, El-Leys ve' Davud böyle hükmedenlerdendirler. (r.anhum).  Bunların delilleri ise Buhari, Müslim, Ebu Davud. Nesai ve başkalarının rivayet ettikleri Abdullah bin Mes'ud (r.a.)'ın şu mealdeld hadisidir: "Nebi (s.a.v.) Mekke'de en-Necm suresini okudu ve secde etti. Bir yaşlı hariç orada bulunan mü'min ve müşrik herkes secde etti. Yaşlı herif ise yerden bir avuç çakıl veya toprak alıp alnına götürdü ve: Bu bana yeter dedi. Sonra (Bedir savaşında) bu yaşlının kafir olarak öldürüldüğünü gördüm."

 

İbn-i Abbas (r.a.) ve Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edilen hadisler de bu gruptaki alimlerin delillerindendir.

 

1057 nolu Amr bin el-As (r.a.)'ın hadisi bu grubun delillerinden birisidir .

 

Ebu'd-Derda'nın ikinci hadisi Zcvaid türündendir. Burada on bir secdenin bulunduğu sureler anılmıştır. Ancak birinci hadisteki Necm suresi anılmadığı gibi, olmamasının gerektiği zımnen ifade edilmiştir. Çünkü burada; "On bir secde içinde Mufassal surelerden hiç bir şey yoktur." deniliyar.

 

Necm suresi Mufassal sürelerden sayıldığı için bu sure'nin hariç tutulduğu tasrih edilmiş olur.

Mufassal: Kur'an-i Kerim'in sonundan itibaren bir bölü yedisine denir. Kur'an'ın bu bölümü sık sık besmelelerle birbirinden ayrılan sureler halinde olduğu için bu ismi almıştır, Çünkü kelimenin sözlük manası ayrılan demektir.

 

Kur'an'ın mufassal bölümünün başlangıç suresine gelince Hanefi, Maliki ve Şafii mezhebIerine göre Hucurat suresi, Hanbeli mezhebine göre Kaf suresi bu bölümün başlangıcıdır. Her iki kavle göre Necm suresi bu cölümdendir.

 

1056 nolu hadiste anılan on bir secde ayeti şunlardır;

 

1-A'raf 206, 2-Ra'd 15, 3-Nahl' 50, 4-İsra 109,  5-Meryem 58, 6-Hac 18, 7-Furkan 60 8-Neml 26

 

Bu surede Süleyman (a.s.)'dan bahsedildiği için hadiste Süleyman ismi sure ile birlikte geçmektedir.

 

9-Secde 151, 10-Cumhura göre: Sa'd 24. Hanefi alimlerine göre bu ayeti takip eden 25. ayetin sonunda secde edilir. 11-Fussılet 37

 

Bir kavle göre bunu takip eden 38. ayetin bitiminde secde edilir .. Yukarıda geçen secde ayetlerinden «Sad» suresindeki hariç digerlerin hepsi alimlerin ittifakı ile secde ayetidir. Yani bu ayetlerde tilavet secdesi yapılır.

 

"Sad süresindeki ayette yapılacak secde. Hanefi alimleri. Malik. Süfyan. İbnü'l-Mübarek, İshak ve Cumhura göre tilavet secdesidir.

 

Şafii'ye göre bu secde tilavet secdesi değil, şükür secdesidir. Namaz dışında mezkur ayet okununca secde edilir. Namaz içinde okununca secde edilmez. edenin namazı bozulur. Meşhur kavIine göre Ahmed de böyle demiştir. Ata' ve Alkama'dan da bu hüküm rivayet edilmiştir.

 

El-Menhel yazarı "Sad suresindeki secele" babında iki tarafın delillerini ayrıntılı olarak zikretmiştir. Geniş malümat için oraya müracaat edilmesi tavsiye olunur.