SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1057 >>

DEVAM: 71- KUR'AN SECDELERİ SAYISI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيى. حَدَّثَنَا ابن أبي مريم، عَن نافع بْن يزيد. حَدَّثَنَا الحارث ابن سعيد العتقي، عَن عَبْد اللّه بْن منين، من بني عَبْدُ كلال، عَن عمرو بْن العاص؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ أقرأه خمس عشرة سجدة في القرآن. منها ثلاث في المفصل، وفي الحج سجدتين.

 

Amr bin el-As (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), O'na Kur'an-ı Kerim'de bulunan onbeş secde ayetini öğretmiştir. Bunlardan üç tanesi Mufassal bölümünde, iki tanesi de Hac suresindedir."

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud. Darekutni, Hakim ve Beyhaki de bu hadisi

 

AÇIKLAMA: EI-Menhel yazarı şöyle der: "Hadisin: أقرأه خمس عشرة سجدة cümlesinin manası: "Nebi (s.a.v.). ona, her birisinde secdenin zikredildiği onbeş Kur'an ayetini öğretti." Bu cümleden kasdedilen mana'nın: "Nebi (s.a.v.), ona, her birisinde secdenin zikredildiği onbeş Kur'an ayetini huzurda okumasını öğretti." olması muhtemeldir. Nihaye'de: Adam üstadının huzurunda Kur'an veya hadis okuduğu zaman: "Falan zat bana okutturdu" der, denilmiştir."

 

Hadiste sözü edilen onbeş ayetten on biri bundan önceki hadisin izahında bulundukları surelerle birlikte gösterilmiştir. Kalan dördünün Mufassal bölümünde olan üçü şunlardır:

 

1- Necm suresinin son ayeti,  2- İnşikak 21, 3- Alak suresinin son ayati. Hac suresinin ilk secde ayeti bundan önceki hadisin izahında geçmiştir. İkincisi de: وَافْعَلُوا الْخَيْرَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ diye biten 77. ayettir.

 

Bu ikinci ayetin secde ayeti olup olmadığı hususunda ihtilaf vardır. Bu hadis, secde ayeti olduğunu söyleyenler için delildir. Tirmizi, Ebu Davud ve başkalarının Ukbe bin Amir (r.a.)'den rivayet ettikleri bir hadis de bunların delilidir. Ömer bin el-Hattab ve oğlu Abdullah (r.a.)'ın: ''. içinde iki secde ayetinin bulunmasıyla Hac suresi üstün tutulmuştur .'' mealindeki hadis de bir delildir.

 

İbnü'l-Mübarek, Şafii, Ahmed, Davud ve İshak böyle hükmetmişlerdir ..

 

İbn-i Abbas, Ebu Hanife, Kufe alimleri, Malikiler ve Süfyan-i Sevri'ye göre ikinci ayet secde ayeti değildir.

 

KUR'AN'DAKİ SECDE AYETLERİNİN SAYISI HAKKINDAKİ ALİMLERİN KAVİLLERİ

 

1- Ebu Hanife ve Malikiler'den İbn-i Veheb'e göre secde ayetleri on dörttür. Yukarıda anılan onbeş yerden Hac suresindeki ikinci secde ayeti müstesnadır. Yani o ayet okununca secde edilmez.

 

2- Şafiiler, Hanbeliler ve Davud'a göre secde ayeti ondörttür. Mezkur onbeş ayetten Sad suresindeki ayet müstesnadır. Onlara göre Sad secdesi şükür secdesidir. Namaz içinde secde yapılamaz. Namaz dışında okununca şükür niyeti ile secde etmek meşrudur.

 

3- Malikiler'e göre secde ayetleri onbirdir. Mufassal kısmındaki üç ayet ve Hac suresindeki ikinci (77.ayet) secde ayeti degildir.

 

4- El-Leys, İshak. İbnü'l-Münzir, Malikiler'den İbn-i Habib ve İbn-i Veheb'e göre yukarda anılan onbeş ayetin hepsi secde ayetidir. Ahmed'in bir rivayeti de böyledir

 

HANGİ NAMAZDA SECDE AYETİ OKUNUNCA TİLAVET SECDESİ YAPILIR ?

 

1- Alimlerin cumhuru, farz, nafile, gizli namaz, açık namaz, imam, münferid farkı gözetmeksizin secde edilir, demiştir.

 

2- Ebu Hanife, Ahmed, Malikiler'den İbn-i Habib demişler ki imarn'ın gizli namazlarda secde ayetini okuyup secde etmesi mekruhtur. Çünkü cemaatın şaşırması endişesi vardır. Fakat açık namazlarda kerahet yoktur.

 

3- Malik ve arkadaşları demişler ki gizli olsun, açık olsun farz namazlarda imam'ın ve münferidin secde etmesi mekruhtur.

 

TİLAVET SECDESİNİN HÜKMÜ :

 

Cumhür'a göre tilavet secelesi sünnettir. Ömer, Selman-i Farisi, İbn-i Abbas, imran bin Husayn, Malik, Şafii, Evzai, Ahmed. İshak, Ebu Sevr ve Davud (r.a.) böyle hükmedenlerdendirler.

 

Ebu Hanife (r.a.) ise vacibtir. demiştir. Fıkıhçıların cumhuru: tilavet secdesini yapmak için abdestli olmak şarttır. demişlerdir.

 

SECDE AYETİNİ İŞİTENİN HÜKMÜ

 

1- Ebu Hanife'ye göre secde ayetini işiten kişi, dinlemeyi niyet etmemiş olsa bile secde etmesi gerekir.

 

2- Malik ve Ahmed'e göre dinlemek niyeti şarttır. (Sadece duydu ise secde şart değildir)

 

3- Şafii: Dinlemek niyeti olmasa bile işitenin secde etmesi sünnettir. demiştir.

 

Hanefiler, Şafiiler ve Malikiler: Okuyucu secde etmese bile işiten veya dinleyen secde eder, demişlerdir. Hanbeliler ise: Okuyucu secde etmezse dinleyen de etmez, demişlerdir.