SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1059 >>

DEVAM: 71- KUR'AN SECDELERİ SAYISI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن عيينة، عَن يحيى بْن سعيد، عَن أبي بكر بْن مُحَمَّد بْن عمرو بْن حزم، عَن عمر بن عَبْدُ العزيز، عَن أبي بكر بْن عَبْدُ الرحمن بْن الحارث بْن هشام، عَن أبي هُرَيْرَة؛ أن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ سجد في {إذا السماء انشقت}.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den; şöyle demiştir: Şüphesiz Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem); إذا السماء انشقت (inşikak) suresindeki secde ayetinde secde etti.

 

-   قال أبو بكر بْن أبي شيبة هذا الحديث من حديث يحيى بْن سعيد. ما سمعت أحداً يذكره غيره.

 

RAvi Ebü Bekir bin Ebi Şeybe: Bu hadis, Yahya bin Said'den rivayet edilmiştir. Yahya'dan başkasının bunu zikrettiğini hiç bir kimseden işitmedim, demiştir."

 

 

Diğer Tahric: Bu hadisin benzerini Buhari, Müslim. Ebu Davud. Nesai ve başkaları da değişik senedlerle rivayet etmişlerdir,

 

AÇIKLAMA: Buhari'deki metnin meali şöyledir: "Ebu Hureyre (r.a.) (bir namazda); {إذا السماء انشقت} (inşikak suresini) okuyup ondan dolayı secde etmiş. Kendisine bu (secdenin sebebi) nedir? diye soruldu, O da: Eğer ben Nebi (s.a.v.) 'i (bu surede) secde ederken görmemiş olsaydım, secde etmezdim, diye cevap vermiştir,"

 

Bu hadis de Mufassal surelerde secde bıılunduğunun delilidiı'.