SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1066 >>

DEVAM: 73 - YOLCULUKTA KASR (NAMAZI KISALTMAK) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن رمح. أَنْبَأَنَا الليث بْن سعد، عَن ابن شهاب، عَن عَبْد اللّه ابن أبي بكر عَبْدُ الرحمن، عَن أمية بْن عَبْد اللّه بْن خالد؛ أنه قال لعبد اللَّه بْن عمر:

 - إنا نجد صلاة الحضر وصلاة الخوف في القرآن. ولا نجد صلاة السفر؟ فقال له عَبْد اللّه: إن اللَّه بعث إلينا مُحَمَّداً صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ولا نعلم شيئاً. فإنما نفعل كما رأينا مُحَمَّداً صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يفعل.

 

Ümeyye bin Abdillah bin Halid (r.a.)'den rivayet edildiğine göre kendisi Abdullah bin Ömer (r.a.)a.:

 

Biz hazerdeki namazın ve korku hükmünü Kur'an'da buluyoruz. Fakat yolculuk (halindeki) namazın hükmünü Kur'an'da bulamıyoruz, diye sormuş, Abdullah (r.a.) kendisine:

 

Biz hiç bir şey bilmezken Allah bize Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i Nebi olarak gönderdi. Bunun için Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) nasıl yaparsa, biz de ancak Ondan gördüğümüz gibi yaparız, diye cevap vermiştir.

 

 

Diğer tahric: Nesai

 

AÇIKLAMA: Soru sahibi: Hazerdeki namazın hükmünü Kur'an'da buluyoruz derken, Kur'an'da namazIa ilgili mutlak eserleri kasdetmiştir. Mutlak emirler, Nebi (s.a.v.)'in tatbikatı ve kavli hadisleriyle açıklanmıştır. Bu itibarla hazerde kılınan farz namazların rek'at sayısı, soru sahibince de bilinmektedir.

 

Korku namazı derken 1065 nolu hadiste geçen Nisa suresinin 101 nolu ayeti kasdedilmiştir. Namazı kısaltmaya ait bu ayetle : ''Kafirlerin fitnesinden korkarsanız ... " ifadesi bulunduğu için düşmandan korkulduğunda seferde kılınan kısaltılmış namaza korku namazı denilmiştir. Soru sahibi korku yokken seferde kısaltılmış olarak kılınan namazın, bu ayetin hükmüne dahil olmadığı zanniyle bu soruyu sormuştur. İbn-i Ömer (r.a.), cevap verirken söz konusu namazın da bu ayetin hükmüne dahil oldugu yolunda cevap vermiyerek daha etkin ve genel bilgi verici tarzda cevap vermiştir. Yani şer'i bir hükmün varlığı için Kur'an'da bir nass'ın bulunması şart değildir. Resulullah (s.a.v.)'in fiili, şer'i bir hüküm için Kur'an gibi delildir. Nebi (s.a.v.), düşman korkusu olmaksızın yolculukta namazı kısaltmıştır. İbn-i Ömer {r.a.l :

 

Nebi (s.a.v.)'in bu tatbikatı delil olarak, bize kafidir, diyerek cevap vermiştir. Başka konular için de durum aynıdır.