SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1076 >>

DEVAM: 76- YOLCU, BİR ŞEHİRDE İKAMET ETTİĞİ ZAMAN KAÇ GÜN NAMAZINI KISALTIR? BABI

 

حَدَّثَنَا أبو يوسف بْن الصيدلاني، مُحَمَّد بْن أحمد الرقي. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن سلمة، عَن مُحَمَّد بْن إِسْحَاق، عَن الزهري، عَن عبيد اللَّه بْن عَبْد اللّه بْن عتبة، عَن ابن عباس؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ أقام بمكة عام الفتح خمس عشرة ليلة، يقصر الصلاة.

 

Abdullah İbn-i Abbas (r.a.)'dan: şöyle demiştir :

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Fetih yılı Mekke'de on-beş gece ikamet ederek namazı kasır yapardı."

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud ve Nesai

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud'un İmran bin Husayn (r.a.)'dan olan rivayetinde ise Nebi (s.a.v.)'in Mekke'de onsekiz gece ikamet ettiği bildirilmiştir.

 

EI-Menhel yazarı, bu konuda şöyle der: Fetih yılı Nebi (s.a.v.)'in Mekke'deki ikamet süresine ait hadislerde ihtilaf vardır. Onbeş, onyedi, onsekiz, ondokuz ve yirmi gün rivayetleri vardır. Beyhaki; Rivayetlerin en sahihi on dokuz gün rivayetidir, demiştir, İmamu'l-Harameyn ve Beyhaki bu rivayetler arasındaki ihtilafı şu yorumda bertaraf etmişlerdir. Ondokuz gün olduğunu söy!eyenler, giriş ve çıkış günlerini saymışlar, onyedi gün olduğunu söy!iyenler giriş ve çıkış günlerini saymamışlar, onsekiz gün olduğunu söyleyenler giriş ve çıkış günlerinden birisini saymamışlardır. On beş gün olduğunu söyliyenler ise asıl sürenin on yedi gün olduğunu zannederek giriş ve çıkış günlerini düşmüşlerdir. Yirmi gün olduğunu söyleyenlerin isnadı sahih ise de bundaki sika ravi, cemaata muhalefet ettiği Için rivayeti şazdır. Ondokuz gün olduğu rivayeti çok olduğu için en kuvvetli rivayettir.

 

Fetih yılı Nebi (s.a.v.)'in Mekke'deki ikametine ait hadisler, bir şehirde misafir kalan ve her gün işinin biteceğini umarak memleketine dönmek niyetinde olan kişinin on sekiz güne kadar namazını seferi kılacağına delil gösterilmiştir. Şafiiler'in meşhur kavli budur.

 

Ebu Hanife. Malik, Ahmed bir rivayete göre Şafii, işinin bitmesini bekliyen ve 'her gün biteceğini uman şahıs, misafir olduğu yerde kaldığı sürece seferi sayılır, demişlerdir. El-Menhel yazarı bu husustaki delilleri zikretmiştir.