SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1077 >>

DEVAM: 76- YOLCU, BİR ŞEHİRDE İKAMET ETTİĞİ ZAMAN KAÇ GÜN NAMAZINI KISALTIR? BABI

 

حَدَّثَنَا نصر بْن علي الجهضمي. حَدَّثَنَا يزيد بْن زريع، وعبد الأعلى. قالا: حَدَّثَنَا يحيى بْن أبي إِسْحَاق، عَن أنس؛ قَالَ:  - خرجنا مع رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ من المدينة إلى مكة. فصلى ركعتين ركعتين، حتى رجعنا. قلت: كم أقام بمكة؟ قال: عشراً.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den; şöyle demiştir: Biz Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in beraberinde Medine'den Mekke'ye  (Veda haccı için yola) çıktık. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (dört rek'atli farz namazları)  Medine'ye dönüşümüze kadar ikişer rek'at olarak kıldı.

 

Ravi demiştir ki: Ben Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in Mekke'de kaç gün kaldığını sordum. Enes (r.a.) : On gün diye cevap verdi.

 

 

Kütüb-i Sitte sahibIerinin hepsi ve Beyhaki de bu hadisi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: EI-Menhel yazarı şöyle der: Hadiste beyan edilen on günlük sürenin tamamının Mekke içinde değil, Mekke, Mina ve Arafat'ta geçirildiği kasdedilmiştir. Çünkü bu yolculuk Veda Haccı yolculuğudur. Sahih hadislerle sabit olduğu üzere Nebi (s.a.v.) Zilhicce ayının dördüncü günü Mekke'ye varmış, aynı ayın sekizinci günü Mekke'den Mina'ya çıkmış, bir gece Mina'da kaldıktan sonra dokuzuncu günü Arafat'a çıkmış, onuncu gün Mina'ya dönmüş, onüçüncü gün Mina'dan ilişiğini keserek Mekke'ye gelmiş ve bir gün sonra da Mekke'den Medine yoluna çıkmıştır.

 

Beyhaki: Enes (r.a.)'in maksadı, on günlük sürenin Mekke, Mina ve Arafat'ta geçirilmiş olduğunu bildirmektir. Çünkü sahih hadislerden anlaşıldığı gibi Nebi (s.a.v.) Zilhicce'nin dördüncü günü Mekke'ye varmış, Mekke'de üç gün ikamet etmiştir. Mekke'ye geliş günü ve; oradan Mina'ya çıkış günü, ikamet günlerinden sayılanıaz. Dokuzuncu gün Mina'dan Arafat'a çıkmış, güneş battıktan sonra oradan Müzdelife'ye dönerek sabaha kadar geceyi Müzdelife'de geçirmiş. sabahleyin oradan Mina'ya vararak Mina'daki menasiki tamamladıktan sonra aynı gün Mekke'ye giderek rükün tavafını yapmış ve tekrar Mina'ya dönmüş, Mina'da üç gece ikamet etmiş, sonra tekrar Medine'ye dönerek sabah namazından önce veda tavafını yapıp Medine yoluna çıkmıştır. Görüldüğü gibi bu seferinde hiç bir yerde dört gün ikamet etmemiştir. Bu yolculuğunda namazlarını kasır etmiştir. Enes (r.a.)'in hadisi, İbn-i Abbas (r.a.)'in hadisine ters düşmez. Çünkü Enes (r.a.)'in hadisi, Veda Haccı yolculuğuna aittir. İbn-i Abbas (r.a.)'in hadisi ise Mekke fethi yolculuğuna aittir.

 

 

BİR YERDE İKAMET EDEN YOLCUNUN KAÇ GÜN KASIR YAPACAĞI HUSUSUNDA ALİMLERİN GÖRÜŞLERİ

 

1. Şafii, Enes (r.a.)'in (1077 nolu) hadisine ve (1073 onlu) Saib (r.a.)'in hadisine dayanarak demiştir ki: Giriş ve çıkış günleri hariç dört günden az bir müddet bir yerde ikamet etmeye niyet eden yolcu seferi sayılır. Dört gün veya daha fazla kalmaya niyet eden kişi, namazını kasırlı değil tam kılar. Ebu Sevr, İbnü'l-Müseyyeb ve bir rivayete göre Ahmed de böyle demişlerdir.

 

2- Malikiler de dört gün ikamete niyet eden kişinin seferi sayılmayacağını söylemişlerdir. Bunlara göre giriş ve çıkış günleri dört güne dahildir.

 

3- İbn-i Ömer, Ebu Hanife, Sevri. Müzeni ve Leys bin Sa'd (r.a.) demişler ki: On beş günden az bir süre için ikamet etmeye niyet eden. seferidir. Bir yerde on beş gün veya daha fazla kalmaya niyetlenen kişi seferi sayılmaz.

 

4- Ahmed bin Hanbel'e göre bir yerde yirmi iki veya daha fazla vakit namazını kılmaya niyet eden. seferi olmaktan çıkar. Daha az sayıdaki namaz için ikamete niyetlenen seferi sayılır. Onun kavIi Malik ve Şafii'nin kavIine yakındır."

 

EI-Menhel yazarı her grubun delillerini zikrederek geniş izahat vermiştir. İsteyenler oraya müracaat edebilirler.