SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1078 >>

77- NAMAZı TERKEDEN HAKKINDA GELEN (HADiSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا وَكِيع. حَدَّثَنَا سُفْيَان، عَن أبي الزبير، عَن جابر بْن عَبْد اللّه؛ قَالَ:

  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((بين العبد وبين الكفر ترك الصلاة)).

 

Cabir bin Abdillah (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Kul ile küfür arasında (yalnız) namazı terketmek vardır.»

 

 

Diğer tahric: Müslim, Tirmizi ve Ebu Davud

 

AÇIKLAMA: İlk bakışta hadisin ifade tarzı müşkil görülür. Çünkü kul ile küfür arasında namazı terketmek değil namaz kılmak vardır. Eğer kasdedilen mana kul ile küfür arasında bulunan engelin belirtilmesi olursa normal ifade tarzı: "kul ile küfür arasında namaz kılmak vardır.'' şeklinde olur. Şayet, namazı bırakmanın küfre götürücü bir vasıta olduğunu belirtmek istenirse hadisteki ifade tarzı en uygun olanıdır. Bazı alimler böyle yorumlamışlardır.

 

Namazı terketmenin küfre götürücü bir vasıta olduğunu ifade eden hadisin yorumu hakkında Suyuti şöyle der:

 

1- Hadis, namazı bırakmanın mübahlığını itikat edenler hakkındadır. (Namazın farziyetini inkar edenin küfre gittiği malumdur.

 

2- Namazı terketme işi kafire yakışır bir iştir.

 

3- Namazı bırakan kişi kafir gibi cezalanmayı haketmiştir ki, bu ceza onun öldürülmesidir.

 

Bazıları da Hadis ağır tehdit için böyle buyurulmuştur. Kasdedilen mana şudur: Namazı bırakan kişi zahiren kafire benzer. Kendisi ile kafir arasında görünüşte fark yoktur. Namaz mü'mini kafirden ayırt eden açık bir alamettir, demişlerdir.

 

Namazı terkedenin şer'i hükmüne gelince, namazın farziyetini inkar ettiğinden dolayı terkeden kişi alimlerin icmaı ile kafir olur. Tembelliğinden, işlerinin çokluğundan ve buna benzer nedenlerle namaz kılmayan, fakat farziyetini kabul eden kimseye verilecek ceza ve onun hakkındaki şer'i hüküm ise şöyledir:

 

1- Malik ve Şafii'ye göre şer'i hakim namaz kılmayana tevbe edip namaza başlamasını emredecektir. Buna rağmen kılmamakta israr ederse ceza olarak öldürülür ve müslüman ölüsü hakkında yapılan dini görev onun cenazesi hakkında tatbik edilir. Yani kafir değil fasık bir mü'min sayılır.

 

2- Ahmed bin Hanbel'den rivayete göre namazı kılmamakta israr eden kişi kafir olur. Hz. Ali (r.a.)'in de böyle hükmettiği rivayet edilmiştir. İbnü'l-Mübarek. İshak bin Rehuyye ve başka bir grup alimin kavli de budur. Onlar bu ve benzeri hadislerin zahiri ile amel etmişlerdir.

 

3- Ebu Hanife. Kufe alimleri ve Şafiiler'den el-Müzeni'ye göre namazı terk eden kişi öldürülmez de hapsedilir, tazir ve terzil edilir. Tevbe edip muntazam namaz kılınca salıverilir.