SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1079 >>

DEVAM: 77- NAMAZı TERKEDEN HAKKINDA GELEN (HADiSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا إسماعيل بْن إبراهيم البالسي. حَدَّثَنَا علي بْن الحسن بْن شفيق. حَدَّثَنَا حسين بن واقد. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن بريدة، عَن أبيه؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((العهد الذي بيننا وبينهم الصلاة. فمن تركها فقد كفر)).

 

Büreyde (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Bizimle onlar arasında (aktedilen) ahit, namazdır. Kim namazı terkederse küfre gitmiş olur.»

 

 

AÇIKLAMA: Nesai'nin de rivayet ettiği bu hadisIe ilgili olarak Nesai'nin şerhinde Suyuti şöyle der:

 

El-Hafız: 'Bu hadis, namazı terkedeni kınayan, onu küfre gitmek tehlikesinden sakındıran bir tehdittir. Yani namaza karşı beslediği tembelliği sürdürdüğü takdirde bu hal onu küfre götürecektir. Beyhaki: Burdaki küfürden murad hakiki küfür olmayıp kanını akıtmayı helal eden bir agır suç olabilir. Çünkü rivayet edildigine göre Nebi (s.a.v.) beş vakit namaz kılmayı, kişinin kanının haram kılınması sebebIerinden saymış demiştir,' der.

 

Nihaye'de deniliyar ki, 'Hadis, namazın farziyetini inkar edenler hakkındadır, diyenler vardır. Hadisin münafıklar hakkında buyuruldugunu söyleyenler de olmuştur. Çünkü münafıklar gösteriş için namaz kılarlardı. Zahiren müslüman olup dini vecibeleri görünürde yaptıkları için onlar hakkında bir ceza ve hüküm tatbik edilmiyordu. Eğer namazı terketmiş olsalardı zahiren de küfürlerine hükmetmeye bir engel kalmazdı.

 

Bazıları da: Hadis, farziyetine inandıgı halde namaz kılmayan veya bile bile vakti çıkıncaya kadar tehir edenler hakkındadır, demişlerdir. Ahmed bin Hanbel böyle diyenlerden olduğu için hadisin zahiri ile amel ederek namaz kılmayanların küfrüııe hükmetmiştir.'"

 

Sindi de: 'Hadisteki ahitten maksat Nebi (s.a.v.)'in mü'minlerden aldıgı ahit ve misaktır. Çünkü. mü'minler, namaz kılacaklarına dair Efendimize biat etmişlerdi.

 

Hadisteki küfürden maksat, görünüşte küfür ve kafirlere benzemektir. Çünkü namaz kılmayan mü'min ile kafir arasında görünüşte bir fark yoktur. Fakat namazına devam eden mü'min günün beş vaktinde kafirden ayırt edilir.'

 

Sindi daha sonra yukarıda nakledilen yorumları anlatır.