SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1082 >>

DEVAM: 78 CUMA (NAMAZI) NIN FARZİYETİ HAKKINDAKİ BAB

 

حَدَّثَنَا يحيى بْن خلف، أبو أسلمة. حَدَّثَنَا عَبْدُ الأعلى، عَن مُحَمَّد بْن إِسْحَاق، عَن مُحَمَّد بْن أبي أمامة بْن سهل بْن حنيف، عَن أبيه أبي أمامة، عَن عَبْدُ الرحمن بْن كعب بْن مالك؛ قَالَ:  - كنت قائداً أبي حين ذهب بصره. فكنت إذا خرجت به إلى الجمعة فسمع الأذان استغفر لأبي أمامة، أسعد بْن زرارة، ودعا له. فمكثت حيناً أسمع ذلك منه. ثم قلت في نفسي: والله، إن ذا لعجز. إني أسمعه كلما سمع أذان الجمعة يستغفر لأبي أمامة ويصلي عليه، ولا أسأله عَن ذلك لم هو؟ فخرجت به كما كنت أخرج به إلى الجمعة. فلما سمع الأذان استغفر كما كان يفعل. فقلت له: يا أبتاه! أرأيتك صلاتك على أسعد ابن زرارة كلما سمعت النداء بالجمعة لم هو؟ قَالَ: أي بني كان أول من صلى بنا صلاة الجمعة قبل مقدم رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ من مكة، في نقيع الخضمات، في هزم من حرة بني بياضة. قلت: كم كنتم يومئذ؟ قَالَ: أربعين رجلاً.

 

Abdurrahman bin Ka'b bin Malik (r.a.)'dan, şöyle demiştir: Babam (Ka'b)ın gözleri kaybolunca onu ben yederdim (beraberimde götürürdüm). Onu Cuma namazına (her) götürdüğümde Cum'a ezanını işitince Ebu Ümame Es'ad bin Zürare için istiğfar ve dua ederdi. Ben ondan bunu işittiğim halde bir süre bekledim. (Hikmetini sormadım.) Sonra içimden dedim ki = Vallahi benim bu bekleyişim bir acizliktir. Kendisi ne zaman Cuma ezanını işitirse Ebu Ümame için istiğfar ve dua ettiğini hep işitiyorum da: 'Nedir bu.*? diyerek hikmetini sormuyorum. Sonra daha önce kendisini her Cuma günü götürdüğüm gibi yine götürdüm. Ezanı işitince her zaman yaptığı gibi yine (Ebu Ümame için) istiğfar etti. Ben de ona :

 

Babacığım! Cuma ezanını ne zaman işitirsen Es'ad bin Zürare için dua ediyorsun. Bunun sebebinin ne olduğunu bana bildiriver, dedim. Kendisi:

 

Ey oğulcuğum! Resülullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), henüz Mekke'den teşrif etmemiş İken, Nakiü'l Hadamat (mıntıkasın)daki Beni Peyada'ya ait Harrr (köyü)nün Hezm (denilen semtinlde bize ilk Cuma namazını kıldıran zat odur. dedi. Ben:

 

O gün (Cuma nanıa/ında) kaç kişi idiniz? diye sordum. Dedi ki: Kırk erkek (idik.)*'

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud salat (h.no:1069), İbn-i Hibban, Beyhal\i, Darekutni ve el-Hakim.

 

AÇIKLAMA: Hadiste geçen Es'ad bin Zürare bin Adi bin Ubeyd Ebu Ümame El-Hazreci (r.a.) Ensar-ı Kiram'ın ilk müslümanlarındandır. Mekke'ye bir iş için gittiginde Nebi (s.a.v.)'i işitmiş ve arkadaşı Zekvan bin Abdü'l-kays ile beraber Nebi (s.a.v.) ile görüşmüşler. Bu görüşme esnasında müslümanlıgı kabul ederek Medine'ye dönmüşlerdir. Böylece müslümanlıgı Medine'ye ilk getirenler bunlardır.

 

Es'ad (r.a.) birinci ve ikinci Akabe görüşmelerinde bulunmuştur, Akabe görüşmelerinin yapıldıgı gece Nebi (s.a.v.)'e ilk biat eden, hicretten sonra sahabilerden ilk vefat eden, Nebi (s.a.v.) tarafından cenaze namazı ilk kıldırılan ve Baki mezarlığına ilk deftedilen sahabi olduğu söyleniyor.

 

 

BAZI KELİMELER'İN ANLAMLARI:

 

Nakiu'l-Hadamat: Medine dolaylarında bulunan bir bölgenin adıdır.

 

Beni Beyada: Ensar'ın bir koludur.

 

Harre: Medine'ye bir MİL mesafede bulunan bir köyün adıdır. Ensar'ın bu Beni Beyada kolu o köyde idiler.

 

Hezm: Bu köyün içindeki bir mevkiin adıdır.

 

Nebi (s.a.v.)'in hicretten önce Ensar-ı Kiram'ın Cuma namazı kıldıkları ve ilk Cuma'nın Harre köyünde Es'ad bin Zürare (r.a.) tarafından kıldırıldığı bu hadisten anlaşılıyor.

 

EI-Menhel yazarı şöyle der; Nebi (s.a.v.) Mekke'de iken Cuma namazı farz kılınmış idi. Fakat müşriklerin yüzünden orada Cuma namazını kıldırmak imkanı bulunamadı. (Hicret esnasında Kuba'dan Medine'ye giderken, Ranuna deresinda ilk Cuma'yı kıldırdığı rivayet olunur,) Sahabilerin bir kısmı hicret edince Nebi (s.a.v.) onlara Cuma namazını kılmalannı emretti. Onlar da kıldılar.

 

Bazı alimler bu hadisi delil göstererek Cuma namazının sıhhati için 40 erkeğin bulunması şarttır, demiş ise de bu hadis delil olmaz. Çünkü hadiste, kırk kişiden eksik olunca Cuma namazının kılınmıyacağına dair bir hüküm yoktur. O günkü cemaatın kırk kişiden oluşması bir tesadüf eseri olabilir. Muayyen olayların umumi hükümler için delil olamayacağı usul alimlerince kabul edilmiştir.

 

 

CUMA NAMAZININ SIHHATl İÇİN KAÇ KİŞİLİK CEMAAT GEREKİR?

 

1- Ebu Hanife ve Muhammed'e göre imamdan başka üç kişilik bir cemaat gerekir. Üç kişi de aranan vasıf, dinen imamlık yapabilmeleridir. Evzai, El-Müzeni, Suyuti ve Süfyan-i Sevri de böyle demişlerdir.

 

Ebu Yusuf ve El-Leys'e göre imamdan başka iki kişilik cemaat yeter.

 

2- Malikiler'e göre imamdan başka 12 kişilik erkek cemaatin bulunması şarttır. Bunlarda aranan vasıflar ise: Ergenlik çağına varmış olmak, hür olmak, yolcu olmamak ve o yerde temelli yerleşmek niyeti ile ikamet etmektir.

 

Zühri, Evzai, Muhammed bin El-Hasan ve Rabia da böyle demişlerdir.

 

3- Şafiiler, Hanbeliler ve İshak: İmamla beraber en az kırk kişilik cemaat şarttır. Cemaatte aranan vasıflar Maliki mezhebindeki vasıflara benzer."

 

EI-Menhel yazarı her grubun delillerini naklederek mukayese yapmış ve başka görüşleri de nakletmiştir.