SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1087 >>

80- CUMA GÜNÜ ĞUSLÜ HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن المبارك، عَن الأوزاعي. حَدَّثَنَا حسان بْن عطية. حَدَّثَني أبو الأشعث. حَدَّثَني أوس بْن أوس الثقفي؛ قَالَ:

 - سمعت النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ ((من غسل يوم الجمعة واغتسل، وبكر وابتكر، ومشى ولم يركب، ودنا من الإمام، فاستمع، ولم يلغ، كان له بكل خطوة عمل سنة، أجر صيامها وقيامها)).

 

Evs bin Evs es-Sakafi (r.a.)'den rivayet edildiğine göre kendisi demiş ki; Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den işittim, buyurdu ki:

 

«Kim Cum'a günü eşi ile cinsi temas edip boy abdestini alır, (Cum'a namazı için camiye) erken gider; (orada) ibadetle meşgul olur (veya hutbe'nin başına yetişir); yürüyerek gider ve bineğe hiç binmez; imam'a yakın oturur; (hutbeyi) dinler ve hiç konuşmazsa, (attığı) her adıma karşılık (gündüzü) oruçlu ve gecesi ibadetle geçirilen bir yıllık amelin sevabı kazanmış olur.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ebu Davud, Nesai, Hakim ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir. Tirmizi bunun hasen olduğunu söylemiştir.

 

AÇIKLAMA: Hadisin; من غسل يوم الجمعة cümlesindeki غسل fiili şeddeli olabildiği gibi şeddesiz de olabilir. Her iki şekilde manası tercemede belirtildiği gibi: "Kim eşi ile cinsi temas ederse ... " olur., Cuma namazına gitmeden önce bu işin yapılmasının sevaba vesile kılınması hikmeti Cuma namazına gidilirken na mahreme bakmak arzusunun dindirilmiş olmasıdır.

 

Mezkur cümle başkaca bir kaç şekilde yorumlanmıştır.

 

Birincisi yukardaki sayılırsa: İkinncisi: Kim başkasına boy abdestini aldırırsa ...  Bu da birinci manayı andırır. Çünkü kişi eşi ile cinsi temas yapınca iki tarafa da gusül gerekir. Böylece kendisi gusül yapacağı gibi eşine de gusül aldırmış olur.

 

Kişi Cuma namazı için gusül aldığı gibi Cuma'ya gidecek olan başka bir din kardeşine tavsiyede bulunmak suretiyle onun da Cuma guslünü almasına vasıta olursa kanaatımca yine bu cümlenin gereğini yapmış sayılır.

 

Üçüncüsü: Kim abdest alırsa ... veyahut kim başını yıkarsa ... (ikinci cümleyi de eklersek) ve sonra boy abdesti alırsa ...

 

Nevevi, el-Mühezzeb şerhinde: 'Hadisin başındaki; غسل fiili şeddeli ve şeddesiz olarak rivayet olunur. Muhakkik alimlere göre şeddesiz olması tercihe şayandır. Manası bakımından ise en uygun ve ihtiyar edileni: 'Başı yıkamak' anlamıdır. Ebu Davud'un; ''Kim Cuma günü başını yıkar ve boy abdesti alırsa ... '' şeklindeki rivayeti bu yorumu te'yid eder. Araplar, önce başlarını yıkamayı, ondan sonra boy abdesti almayı itiyad ettikleri için bu rivayette baş yıkamak kaydı konmuştur,'der.

 

Hadisin; بكر fiilini "(Cuma namazına) erken giderse" diye terceme ettim. İbnü'l-Enbari, bu cümleyi sadaka vermek manasına yorumlamıştır. Yani: "Cuma namazından sadaka verirse ... "

 

Hadisin: ابتكر cümlesi de iki şekilde yorumlanmıştır; Birinci yorum: "Erken gidenlerin yaptığı gibi camide namaz kılmak, Kur'an okumak vesair taatlarla meşgul olursa ... " İkinci yorum: "Hutbenin baş kısmına yetişirse ... "

 

Hadisin: ولم يركب cümlesi ile Cuma namazına yaya giden kimsenin yolda kısmen de olsa hiç bilmemesi isteniyor. Şu halde yolun bir kısmını binerek giderse vaad buyurulan fazileti alamaz.

 

Hadisin bundan sonraki kısmında imama yakın bir yerde oturmak, hutbeyi dinlemek ve dünya ile ilgili hiç bir şeyi konuşmamak şartı koşuluyor. Bunlardan birisi olmazsa anılan ecir kazanılmış olmaz.

 

Hutbe okunurken konuşmak Ebu Hanife, Malik ve Cumhur'a göre haramdır. Sahih hadisler de bu hükmü gerektirir. Şafii mezhebine göre tenzihen mekruhtur.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Cuma günü boy abdesti alınmalıdır.

2- Cuma namazına erken ve yaya olarak gidilmelidir.

3- Camide imama yakın oturmalı ve hutbeyi dinlemelidir. Hutbe esnasında başka şeylerle meşgul olunmamalıdır.

4- Hadiste anılan şartlar dairesinde Cuma namazına gitmek büyük sevap kazandırır.