SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1086 >>

DEVAM: 79- CUMA GÜNÜNÜN FAZİLETİ BABI

 

حَدَّثَنَا محرز بْن سلمة العدني. حَدَّثَنَا عَبْدُ العزيز بْن أبي حازم، عَن العلاء، عَن أبيه، عَن أبي هُرَيْرَة؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال ((الجمعة إلى الجمعة كفارة ما بينهما. ما لم تغش الكبائر)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

 

«Büyük günahlar işlenmedikçe iki Cum'a arasında işlenen (küçük) günahlara Cuma (namazı) keffaret olur.»

 

 

AÇIKLAMA: Müslim de müteaddit senedlerle bunu daha uzunca rıvayet etmiştir. Oradaki rivayetlerde beş vakit namazın da, namazlar arasında işlenen (küçük) günahlara keffaret olduğu ilavesi vardır.

 

İbn-i Mace'nin Ebu Eyyub-i Ensari (r.a.)'den rivayet ettiği 598 nolu hadiste de beş vakit namazın ve Cuma namazının bu fazileti bildirilmiştir.

 

Hadisin zahirine göre hafta içinde büyük bir günah işlendiği takdirde Cuma namazı küçük günahlara keffaret olmaz. Nevevi "Taharet Kitabı''nın 5. babında şöyle der;

"Bu konuda rivayet edilen hadislerden maksat vakit namazları arasında ve iki Cuma namazı arasında işlenen küçük günahlara bu namazların keffaret olduğu ve fakat büyük günahlara keffaret olmadığıdır. Büyük günah işlendiği takdirde küçük günahların mezkur namazlarla bağışlanmıyacağı manası kasdedilmiştir. Vakıa bu mana muhtemel ise de hadislerin sunuşu buna manidir.

 

Kadı iyaz: Küçük günahların anılan namazlarla bağışlanması, ehl-i Sünnet mezhebidir. Büyük günahlar ise ancak usülüne uygun tevbe ile veyahut Allah'ın rahmet ve ikramı ile bağışlanabilir, demiştir.

 

Bazı rivayetlerde Ramazan orucu da anılıyor. yani iki Ramazan ayı orucu, aralarındaki küçük günahlara keffaret olduğu hükmü vardır.

 

Şöyle bir soru akla ge1ebilir: Vakit namazları aradaki günahlara keffaret oluyorsa Cuma namazları neye keffaret olur? Keza Ramazan aylarındaki oruçlar neye keffaret olacak?

 

Alimler bu soruyu şöyle cevaplamışlardır: Bunların hepsi keffaret olmaya elverişlidir. Bunların birisi, keffaret olacağı bir günah bulursa ona keffaret olur, bulamazsa ve adamın büyük günahı da yoksa, derecesinin yükselmesine ve sevap kazanmasına vesile olur. Büyük günahı varsa bunu da hafifletmesini Allah'tan umarız.