SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1085 >>

DEVAM: 79- CUMA GÜNÜNÜN FAZİLETİ BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا الحسين بْن علي، عَن عَبْدُ الرحمن بْن يزيد بْن جابر، عَن أبي الأشعث الصنعاني، عَن شداد بْن أوس؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((إن من أفضل أيامكم يوم الجمعة. فيه خلق آدم. وفيه النفخة. وفيه الصعقة. فأكثروا علي من الصلاة فيه؛ فإن صلاتكم معروضة علي)) فقال رجل: يا رسول اللَّه! كيف تعرض صلاتنا عليك وقد أرمت، يعني بليت؟ فقال ((إن اللَّه قد حرم على الأرض أن تأكل أجساد الأنبياء)).

 

Şeddad bin Evs (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Şüphesiz Cum'a günü en faziletli günlerinizdendir. adem (Aleyhisselam) onda yaratılmıştır. Nefha (ikinci sur üfürülmesi) ondadır. Ve sa'ka (birinci sur üfürülmesi) ondadır. Artık onda benim üzerime bol bol salavat getiriniz. Çünkü (o günkü) salavatınız bana sunulur.» Bir adam :

 

Ya Resulallah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), senin beden'in yer tarafından yenmişken (Şeddad dedi ki) yani çürümüşken bizim salavatımız nasıl sana sunulur, diye sordu. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) :

 

«Allah, Nebilerin cesetlerini yemesini yere yasak etmiştir.» buyurdu."

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Nesai, Ahmed, Hakim, İbn-i Hibban ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir. Bazıların da ilk ravi Evs bin Evs (r.a.)'dır. "

 

AÇIKLAMA: Kıyamete yakın günlerde İsrafil (a.s.) Sur'a üfürecek, bununla yerde ve gökte canlılardan ne varsa hepsi ölecek, yalnız dört büyük melek kalacaktır. Zümer suresinin 68. ayetinde:

 

"Ye Sur'a muhakkak üfürülecektir. Göklerde ve yerde kim varsa hemen ölüverecektir. Allah'ın dilediği kimseler müstesna ... " bu olaydan haber veriliyor. İbn-i Cerir-i Taberi'nin Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet ettiğine göre Nebi (s.a.v.) bir gün bu ayeti okumuş, ayette sur üfürülmesi sonucunda ölmeyeceği haber verilenlerin kimler olduğu kendisine sorulmuş. Ve bunlar Cebrail, Mikail ve AzraiI'dir, cevabını vermiştir. Sur'a üfüren de İsrafil olduğu için onun da hayatta kaldığı ve bu ayette müstesna kılınanlardan olduğu malumdur. Enes (r.a.)'ın bu hadisi çok uzun olup sur üfürülmesinden sonra Mikail, Azrail ve Cebraii (a.s.)'ın öleceğinden de bahseder.

 

Sur'a birinci üfürme ile ilgili yukarıdaki ayetin son kısmında ikinci üfürmeden de şöyle bahis buyurulmuştur: ''Sonra muhakkak tekrar Sur'a üfürülecek. O anda bütün ölüler (dirilip) kalkacaklar ve bakışacaklardır.,.

 

Bu üfürme olayına Nafha-i Saniye ve Nafha-i Baas denilir. Hadisin: ''0 günkü salavatınız bana sunulur." cümlesinin manası açıktır. Yani hediyeler ve ikramlar ilgililere takdim edildiği gibi Cuma günü okunan salavat-i .Şerifeler hediye gibi Efendimize takdim edilir.

 

Hadisteki; أرمت fiilinin aslı; أرممت dir. İrmam masdarından alınmadır.

 

İrmam: Bir şeyin yenmiş olmasıdır. Bu fiilin manası; "Sen yer tarafından yenmişsin, yenmiş olacaksın." Ravi Şeddad Arapların bu sözle toprakta çürümüş olmayı kasdettiklerini; يعني بليت cümlesi ile ifade etmiştir.

 

Mezkur fi'lin; ''Yok olmuşsun, yok olmuş olacaksın.'' olarak okunabildiğini söyleyenler de vardır.

 

Soru sahibi, çürümüş cesede veya mücerred ruh'a sunuşu kavrıyamadığından durumun aydınlatılmasını istemiş, bunun üzerine Nebi (s.a.v.), Nebilerin cesedIerinin toprakta çürümediğini ve çürümeyeceğini bildirmiştir. Bunun manası Nebilerin, kabirlerde yaşamalarıdır.

 

EI-Menhel yazarı Nebi'imizin kabirde yaşamasına devam edeceğine dair bir çok hadisleri Cuma gününün fazileti babında zikretmiştir.

 

 

HADİSİN FIKIH VÖNÜ :

 

1- Birinci ve ikinci defa sur üfürülmesi olayı Cuma günü olacaktır.

2- Cuma günü. Efendimize bol bol salavaı edilmelidir.

3- Okunan salavat Efendimize kabirde sunulur.

4- Yer Nebilerin cesedIerini çürütmez.