SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1084 >>

79- CUMA GÜNÜNÜN FAZİLETİ BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا يحيى بْن أبي بكير. حَدَّثَنَا زهير بْن مُحَمَّد، عَن عَبْد اللّه بْن مُحَمَّد بْن عقيل، عَن عَبْدُ الرحمن بْن يزيد الأنصاري، عَن أبي لبابة بْن عَبْدُ المنذر؛ قَالَ:  - قال النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ ((إن يوم الجمعة سيد الأيام، وأعظمها عند اللَّه. وهوأعظم عند اللَّه من يوم الأضحى ويوم الفطر. فيه خمس خلال. خلق اللَّه فيه آدم. وأهبط اللَّه فيه آدم إلى الأرض. وفيه توفى اللَّه آدم. وفيه ساعة لا يسأل اللَّه فيها العبد شيئاً إلا أعطاه. ما لم يسأل حراماً. وفيه تقوم الساعة. ما من ملك مقرب ولا سماء ولا أرض ولا رياح ولا جبال ولا بحر إلا وهن يشفقن من يوم الجمعة)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده حسن.

 

Ebu Lübabe bin Abdilmünzir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Selletn), şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Şüphesiz Cum'a günü, Allah katında günlerin büyüğü ve en azametlisidir. Allah katında Kurban bayramı ve Ramazan bayramı günlerinden daha büyüktür. Onda beş meziyet vardır. Allah, adem (Aleyhisselam)'ı o gün yarattı, Allah, adem (Aleyhisselam)'ı (Cennetten) yere o gün indirdi, Allah, adem (Aleyhisselam)'ı o gün öldürdü. O günde öyle bir saat vardır ki, (mu'min) kul haram bir şey istemedikçe Allah Teala'dan ne isterse mutlaka Allah verecektir. Kıyamet o günde kopacaktır.

 

Yüce makama erişen melekler, gök, yer, rüzgarlar, dağlar ve deniz Cuma gününden korkarlar. (Anılan varlıklardan) bu günden korkmayan tek bir ferd yoktur.»

 

Not: İsnadının hasen olduğu Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Hadis, Cuma gününün bütün günlerden üstün olduğuna delalet eder. Müslim, Tirmizi, Ebu Davud, Nesai ve başkalarının rivayet ettiği ve; ''Güneşi doğan en hayırlı gün Cuma günüdür. Adem (a.s.) onda yaratıldı....'' diye başlıyan hadis de bu üstünlüğü ifade eder, bu hadiste anılan meziyetleri bildirir, bu arada başka meziyetleri de belirtir.

 

Hadis Cuma gününün bayram günlerinden de daha büyük olduğunu bildirir.

 

Günlerin en faziletlisinin Kurban bayramı günü olduğu hususunda rivayet bulunduğu gibi Arefe günü hakkında da benzer rivayetler vardır. EI-Menhel yazarı Cuma gjinü fazileti babında bu rivayetleri naklederken: Bu rivayetlerin Cuma'nın faziletine ait Ebu Hureyre (r.a.)'in hadisine muhalif değildir. Çünkü Cuma'nın faziletine ait hadis, haftanın en üstün gününün Cuma günü olduğunu bildirir, der. Burada El-Iraki'nin Cuma faziletine ait hadisin Kurban Bayramı ve Arefe günü faziletine ait hadislerden daha sahih olduğunu söylediğini nakletmiştir.

 

Nevevi de Arefe (Hac da Arafat'a çıkma) gününün yılın en faziletli günü olduğunu, Cuma gününün fazilet bakımından bunu takip ettiğini söyler. Bilindiği gibi müellifimiz (İbn-i Mace'n) in rivayetinde Arefe gününden bahsedilmemiş, Cuma gününün iki bayram günlerinden üstün olduğu bildirilmiştir.

 

Hadiste anılan beş meziyete gelince el-Menhe! yazarı bu hususta şu bilgiyi vermiştir:

 

1- Adem (a.s.)'ın Cuma gününde yaratılmasından maksat ona ruh üfürülmesidir.

 

2- Adem (a.s.)'ın Cuma günü cennetten yere indirilmesidir. Adem (a.s.) Hindistan'ın Serendip denilen yerine indirilmiştir. Onun cennet'ten çıkarılıp yere indirilmesi de bir meziyettir. Çünkü bu olay bol hayra vesile olmuştur. En büyük hayır Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in dünyaya şeref vermesidir.

 

İbnü'l-Arabi, Tirmizi 'nin şerhinde: Adem (a.s.)'ın cennetten çıkması, insan neslinin meydana gelmesine vesile olmuştur. Bu arada nice Nebiler, veliler ve salihler doğmuştur. Adem (a.s.)'in cennet'ten çıkması bir kovulma mahiyetinde değil, bir takım hikmetli işlerin hasıl olması amacını taşır. Nitekim tekrar cennete girer,' demiştir.

 

3- Adem (a.s.)'ın Cuma günü vefat etmesidir. Nereye defnedildiği kesin olarak belli değildir. Hindistan'da, Mekke'nin Ebu Kubeys mağarasında ve Kudüs'te, defnedildiği rivayetleri vardır. Adem (a.s.)'ın ölümü Cuma.'nın meziyetlerindendir. Çünkü El-Hakim ve Beyhakl'nin İbn-i Ömer (r.a.)'den rivayet ettikleri mevkuf bir hadiste: ,''Ölüm mü'min için bir hediyedir.'' buyurulmuştur.

 

4- Haram bir istekte bulunmamak şartı ile yapılacak duaların mutlaka kabul buyurulacağı bir saatın Cuma gününde mevcut olmasıdır.

 

(Bu saatin hangi zamana rastIadığı kesinlikle malumumuz değildir. Bazı rivayetlere göre imam'ın minbere çıkıp oturduğu zaman ile Cuma farzının selamı arasındaki süredir. Diğer bazı rivayetIere göre Cuma günü gün batmadan biraz önceki zamandır. Sahabilerle tabiilerin cumhurunun ikinci rivayetle hükmettikleri nakledilmiştir. EI-Menhel yazarı bu saat için açılan özel babta bu konu ile ilgili rivayetleri ve alimlerin görüşlerini genişçe anlatmıştır.)

 

S- Kıyamet'in Cuma günü kopmasıdır. Bu da Cuma'nın meziyetlerinden sayılmıştır. Çünkü mü'minler için kıyamet günü iki büyük nimet vardır. Birisi ebedi cennete kavuşmalarıdır. Diğeri de din düşmanlarının cehennem cezasına çarptırılması ve adaletin tecelli etmesidir."

 

Hadisin sonunda bütün meleklerin, gök'ün, yerin, rüzgarların, dağların ve denizin daima Cuma gününden korktukları belirtiliyor:

 

Ebu Davud'un rivayetinde mealen :

 

''Cinler ve insanlar hariç yürüyen her canlı kıyametin kopması endişesi içinde her Cuma günü şafaktan gün doğuşuna kadar bakıp durur.'' buyurulmuştur.

 

Bu rivayet, kıyametin Cuma günü şafak ile gün doğuşu arasındaki zaman içinde vuku bulacağına ve Allah'ın verdiği ilham ile tüm canlıların bunun şuuru içinde Cuma günlerinin anılan zamanında kıyametin kopması endişesini duyduklarına, yalnız insanlarla cinlerin bu korkuyu taşımadıklarına delalet eder. İnsanlar ve cinler bunu bilmediklerinden dolayı değil, aşırı gafletlerinden dolayı bu korkuyu duymazlar.

 

MüeIlif İbn-i Mace'nin rivayetinde canlı olmayan varlıkların da bu korku içinde oldukları bildirilmiştir. Buna benzer hükümler Kur'an'da da mevcuttur. Mesela; ''Hiç bir şey yoktur ki Allah'a hamd ederek tesbih etmesin. Lakin siz onların tesbihlerini anlayamazsınız.'' (İsra 44)

 

Hadis, bütün mahlukatın günleri ve kıyametin Cuma günü kopacağını bildiklerine ve duygu, idrak sahibi olduklarına delalet eder.