SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1115 >>

88- CUMA GÜNÜ CEMAATİN ÜSTÜNDEN ATLAMAKTAN NEHİY HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا أبو كريب. حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن المحاربي، عَن إسماعيل بْن مسلم، عَن الحسن، جابر بْن عَبْد اللّه؛  - أن رجلاً دخل المسجد يوم الجمعة، ورَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يخطب. فجعل يتخطى الناس. فقال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((اجلس فقد آذيت وآنيت)).

 

Cabir bin Abdillah (r.a.)'dan; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  cum'a günü hutbe okurken bir adam mescide girdi ve cemaatin üstünden atlamaya başladı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (Ona) :

 

«(Artık) otur! Sen hem (cemaata) eziyet ettin hem de geç kaldın.» buyurdu."

 

 

Diğer tahric: Ahmed ve Beyhaki

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud ve Nesai de; (Artık otur! Sen cemaate) eziyet ettin.'' lafzını rivayet etmişlerdir. Onların rivayetinde; ''Hem de geç kaldın'' cümlesi yoktur. Müellif bunu Cabir bin AbduIIah bin Büsr (r.a.)'den rivayet etmişlerdir.

 

Hadisin zahirine göre Cuma günü cemaatin üstünden atlayarak ön saflara geçmek haramdır.

 

El-Menhel yazarı şöyle der: " Ebu Hamid'in nakline göre Şafii bunu haram saymıştır. Bazı alimler: Büyük günahlardandır, demiştir. Nevevi de Zevaidü'r-Ravda'da: Muhtar kavle göre haramdır. Çünkü sahih hadisler bunu yasaklamış, demiştir.

 

Şafii mezhebinin meşhur kavIine göre hutbeye başlanmış olsun olmasın ön saflarda boş yer varken oraya geçmek için cemaati yarmak mekruh değildir. (Erken gidenlerin boş yerleri doldurması beklenirken bunu yapmadıkları için kusur onlarındır.) Boş yer yok ise cemaatın üstünden atlamak mekruhtur.

 

Hanbeliler de Şafiiler gibi hükmetmişlerdir.

 

Hanefiler'e göre, imam hutbeye başlamadıkça ve kimseye eziyet etmedikçe cemaatın üstünden ön saflara geçmekte beis yoktur. Aksi takdirde geçmek sakıncalıdır. Ancak önde boşluk varsa zaruret icabı geçilir.

 

Malikiler'e göre imam minbere çıkıp oturduktan sonra ilerideki bir boştuğu doldurmak için bile olsa cemaatın üstünden atlamak haramdır. İmam henüz minber üzerinde oturmamış iken ilerideki bir boş yere otumak için cemaatın üstünden atlamak caizdir. Bir boşluğu doldurmak için değilse mekruhtur.

 

Bu ayrıntılara dair bir delil yoktur. Tercihe şayan hüküm, hutbe esnasında olsun, henüz hutbeye başlanmamış olsun cemaatın üstünden geçmenin yasak kılınmasıdır. Çünkü bu geçiş, oturanlara eziyet verir. Ancak geçmek isteyen kişi imam ise veyahut ilerde bir boş yer bulunur, başkaca boş yer yok ve oraya geçmek için cemaatın üstünden atlamaktan başka bir çare yok ise bunda sakınca olmamalıdır."

 

El-Menhel yazarı yukarıdaki alimlerin görüşlerini ve son parağtafta kendi kişisel görüşünü anlattıktan sonra şöyle der:

 

"Hadiste Cuma günü kaydının zahirine göre cemaatın üstünden atlama yasağı Cuma namazına mahsustur. Hükmün umumi olması muhtemeldir. Cuma namazında izdiham fazla olduğu için bu kayıt konmuş, diğer namazları hükümden istisna etmek için değildir, denilebilir. Bu son ihtimal zahiridir. Çünkü yasaklama sebebi cemaata eziyet etmektir. Bu sebep başka namazlarda da olabilir.

 

En-NeyI yazarı: Bu sebebe göre anılan yasaklama hükmü ilim ve benzeri toplantılar için de variddir, demiştir."