SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1125 >>

93- ÖZÜRSÜZ OLARAK CUMA NAMAZINI TERK EDEN HAKKINDAKİ BAB

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن إدريس، ويزيد بْن هارون، ومحمد بْن بشر. قَالَ: حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن عمرو. حَدَّثَني عبيدة بْن سفيان الحضرمي، أن أبي الجعد الضمري، وكان له صحبة، قَالَ:  - قال النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ ((من ترك الجمعة ثلاث مرات، تهاوناً بها، طبع على قلبه)).

 

Sahabilik şerefine mazhar olmuş olan Ebu'-Ca'd ed-Demri (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir :

 

«Her kim pek önemsemediğinden dolayı Cuma namazını üç defa terkederse kalbi mühürlenir.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ebu Davud, Nesai, Beyhaki, Darimi ve Hakim

 

AÇIKLAMA: Tehavun: Bu kelimenin sözlük manası istihfaf ve küçümsemektir. Hadisteki bu kelime ile bu mana kasdedilmemiştir. Çünkü, Cuma namazını küçümsemek küfrü mücibtir. Bu nedenle burada kastedilen mana, tembellik ederek önem vermemektir. El-Iraki: Tehavünden maksat, özürsüz olarak terketmektir, demiştir.

 

Tabi' : Mühürlemektir. Burada kasdedilen mana: Hayrın ulaşmasına engel olan kasvet, katılık ve kararmaktır. Ebu Muaz: Kalbin mühürlenmesinden maksat, günahlar yüzünden kalbin kapkara bir hale düşmesidir, demiştir. El-Iraki de: Kalbin mühürlenmesi, onun, münafık kalbine dönüşmesidir, demiştir.

 

Hadisin zahirine göre, üç Cumayı aralıklı da terk edenin kalbi mühürlenir. Bazı alimler böyle hükmetmişlerdir.

 

Üst üste üç Cumayı terkedenlerin kasdedilmiş olması da muhtemeldir. 1127 nolu hadis ve Beyhaki'nin Cabir (r.a.)'den ve Deylemi'nin Enes (r.a.)'den rivayet ettikleri: ''Özürsüz olarak üst üste üç Cumayı terk edenin kalbini Allah mühür!er,'' hadisi, son ihtimali te'yid eder.

 

Üç Cumaya kadar kalbin mühürlenmemesi ilahi bir müsamaha ve kulun doğru yola yönelmesine bir fırsattır.