SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1150 >>

DEVAM: 102- SABAH FARZINDAN ÖNCEKİ İKİ REK'ATTE OKUNAN (SURELER) HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا يزيد بْن هارون. حَدَّثَنَا الجريري، عَن عَبْد اللّه ابن شقيق، عَن عائشة؛ قالت:  - كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يصلي ركعتين قبل الفجر. وكان يقول ((نعم السورتان هما، يقرأ بهما في ركعتي الفجر. قل هو اللَّه أحد، وقل يا أيها الكافرون)).

 

فِي الزَوائِد: في إسناده الجريري. احتج به الشيخان في صحيحهما. إلا أنه اختلط في آخر عمره. وباقي رجاله ثقات.

 

Aişe (r.anha)'dan; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), sabah farzından Önce iki rek'at kılardı ve şöyle buyururdu :

 

«Bu iki sure ne güzeldir. Sabah farzından önceki iki rek'atte (Fatiha'dan sonra) okunur. (Bu sureler); قل هو اللَّه أحد،  ve قل يا أيها الكافرون (yani İhlas ve Kafirun sureleri)dir.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denmiştir: İsnaddaki el•Cüreyri'yi. Buhari ve Müslim kendi sahIhlerinde hüccet saymışlardır. Fakat ömrünün sonlarında hafızası karışmıştır. İsnadın diğer ravileri sikadır.

 

AÇIKLAMA: Bu Hadis Zevaid türündendir.   Sabah farzından önce kılınan iki rek'atte okunduğu haber verilen Kafirun ve İhlas surelerinin Fatiha'dan sonra okunduğu malum olduğu için hadislerde bu durum açıklanmıştır.

 

Söz konusu namazın ilk rek'atinde Fatiha'dan sonra Kafirun suresinin ve ikinci rek'atın Fatiha'sından sonra İhlas suresinin okunmasının müstahab olduğuna hükmeden cumhur için bu hadisler delildir.

 

Müslim, Ebu Davud, Nesai ve başkalarının İbn-i Abbas (r.a.)'dan rivayet ettiklerine göre; Nebi (s.a.v.), sabah farzından önceki iki rek'atın birincisinde, (Bakara 136) ayetini ve ikincisinde: (Al-i İmran 52) ayetini okuduğu çok vaki olmuştur.

 

Bu hadis Mezkur ayetlerin anılan namazda okunmasının müstahablığına delalet eder.

Başka ayetleri okuduğu rivayetleri de vardır.

 

Bu hadisler, Sabah namazının sünnetinde Fatiha'dan sonra Kafirun ve İhhis surelerinin veyahut Bakara 136 ve Al-i imran 52. ayetlerin okunmasının müstahablığına delalet eder.  Cumhurun görüşü de budur. Bunun dışındaki görüşler ise şunlardır:

 

1- Malik'in meşhur görüşüne göre, bu namazda yalnız Fatiha okunmalıdır, buna sure veya ayet eklenmemeIidir. Abdullah bin Amr bin El-As {r.a.)'ın da böyle dediği rivayet olunmuştur. Bunun delili de Buhari, Müslim, Malik, Nesai ve başkalarının rivayet ettikleri şu mealdeki Aişe (r.anha) 'nın hadisidir: "Nebi (s.a.v.) sabah farzından önceki iki rek'atı o derece hafif tutuyordu ki: 'Acaba Fatiha'yı okudu mu?' diyordum."

 

2- Zahiriye mezhebine mensup bazılarına göre Fatiha okunmaz, yalnız Kafirun ve İhlas sureleri okunur. Bu görüş her namazda Fatiha'nın okunmasının gerekliliğine ait hadislerle merduttur.

 

3- Zahiriyye'nin bazısı ile Ebu Bekir El-Asam ve İbn-i Aliyye'ye göre hiç bir şey okunmaz. Bu da merduttur .

 

Bazı alimler demişler ki: Gece okumasını itiyat ettiği ayetleri veya sureleri gece okumamış olan bir kimsenin bunu sabah namazı sünnetinde okumasında beis yoktur. Çünkü İbn-i Ebi Şeybe, Hasen-i Basri'nin böyle hükmettiğini rivayet etmiştir. Mücahid ve Sevri de böyle demişlerdir. Ebu Hanife de: Geceden kalma hizbimi bazen sabah namazı sünnetinde kılmışımdır, demiştir.