SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1151 >>

103- 'NAMAZ iÇİN KAMET'E BAŞLANACAĞI ZAMAN FARZDAN BAŞKA NAMAZ KILlNAMAZ' HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا محمود بْن غيلان. حَدَّثَنَا زهر بْن القاسم. ح وحَدَّثَنَا بكر بْن خلف، أبو بشر. حَدَّثَنَا روح بْن عبادة. قالا: حَدَّثَنَا زكريا بْن إِسْحَاق، عَن عمرو بْن دينار، عَن عطاء بْن يسار، عَن أبي هُرَيْرَة؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال ((إذا أقيمت الصلاة، فلا صلاة إلا المكتوبة)).

حَدَّثَنَا محمود بْن غيلان. حَدَّثَنَا يزيد بْن هارون. أَنْبَأَنَا حماد بْن يزيد، عَن أيوب، عَن عمرو ابن دينار، عَن عطاء بْن يسار، عَن أبي هُرَيْرَة، عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ، بمثله.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Namaz için ikamet edileceği zaman (O) farzdan başka hiç bir namaz kılınmasın (veya kılınmaz.)»

 

 

Diğer tahric: Buhari'den başka Kütüb-i Sitte sahipleri, Beyhaki, Darimi ve Tahavi bu hadisi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:  ذا أقيمت الصلاة cümlesinin manası: "Namaz için kamete başlanacağı zaman''dır. Nitekim İbn-i Hibban'ın Amr bin Dinar'dan olan rivayetinde:  "Müezzin kame! etmeğe başlayacağı zaman ... '' buyurulmuştur.

 

فلا صلاة cümlesindeki olumsuzluk, nehiy (yasaklama) anlamında olabilir. Yani kamet edilecek farzdan başka bir namaza başlamak yasaktır.

 

Kametten önce başlanmış olan namaz bu yasağın kapsamına girmez. Aksi takdirde o namazı bozmak gerekir. Halbuki; "amellerinizi bozmayınız.,.. ayeti başlanmış bir ibadeti bozmayı yasak kılmıştır. (Muhammed 33)

 

Söz konusu cümledeki olumsuzluk asıl manasında ibka edilebilir. Artık cümlenin manası şöyle olur: '' .... Kamet edilecek farzdan başka başlanacak namaz sahih değil (veya mükemmel bir namaz sayılmaz,),.

 

Nebi (s.a.v.), bir gün sabah farzını kıldırırken mescide girip sabah sünnetini kıldıktan sonra cemaata iltihak eden kişiyi Resulullah (s.a.v.) ikaz ederken; sabah sünnetini yeniden kılmasını emretmediği, bundan sonra gelen Abdullah bin Sercis (r.a.)'ın hadisinden anlaşılmaktadır. Şu halde o zatın kıldığı sünnet sahih sayılmıştır. Bu olay, hadisimizdeki olumsuzluğun, namazın mükemmelliği ile ilgili olduğuna delildir. Yani kamet'e başlandıktan sonra kılınacak başka namaz sahih ise de mükemmel değildir.

 

Kamet'e başlanınca, ilgili farz'dan başka bir namaz'a durmanın yasaklanmasının hikmeti, başından itibaren farza yetişrnek, iftitah tekbirinin faziletine kavuşmak. imama muhalefet gibi yanlış yorumlara meydan vermemektir.

 

Hadis kamete başlanınca, kamet edilen farz'dan başka her hangi bir namaza durmanın caiz olmadığına delalet eder. Bu hususta sabah namazı sünneti ile başka namazlar arasında bir fark yoktur. Bu konuda alimler arasında ihtilaf vardır. Tuhfetü'ı-Ahvezi sahibialimlerden dokuz kavil rivayet etmiştir. EI-Menhel yazarı da bunların çoğunu anlatmıştır. Bunu şöyle özetleyebiliriz :

 

1. Ömer, Ebu Hureyre, Urve bin Zübeyr, İbn-i Sirin, Said bin Cübeyr, İbnü'I-Mübarek. Şafii, Ahmed ve İshak (r.anhum)'a göre kamet'e başlanınca, başka namaza durmak mekruhtur .

 

2. İbn-i Abdi'l-Berr ve Zahiriyye mezhebine göre, kamete başlanınca sünnete durmak caiz değildir. Sabah sünneti ile başka sünnet arasında fark yoktur.

 

3. İbn-i Mes'ud, İbn- i Ömer, İbn-i Abbas. Ebu'd-Derda, Mesruk, Hasen-i Basri, Mekhul, Mücahid, Evzai, Ebu Hanife ve arkadaşları (r.anhum)'a göre imam sabah farzını kıldınrken. farzın son rek'atinde imam'a yetişeceğine inanan kişi mescidin dışında veya içinde önce sabah sünnetini kılabilir. Bunların delili. bu hadisin sonunda Beyhaki'nin rivayet ettiği: ''Sabah sünneti müstesna'' ziyadesidir. Fakat Beyhaki, bu ziyadenin aslı yoktur. Çünkü ravileri zayıftır, demiştir.

 

EI-Menhel yazan bu grubun başka delillerini de zikretmiştir.

 

4. Malik'e göre, ilk rek'atte imama yetişmemek endişesi çok ise mescidin dışında sabah sünneti kılınır. tık rek'atı kaçırma endişesi var ise sünnet kılınmadan: hemen imama uyulur. Sevri de böyle demiştir. Şu fark ile ki Sevri'ye göre söz konusu halde sabah sünneti mescidin dışında kılınabildiği gibi mescidin içinde de kılınabilir.

 

EI-Menhel yazarı ile Tuhfetü'I-Ahvezi yazarı birinci kavlin tercih edildiğini söylemişlerdir.