SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1152 >>

DEVAM: 103- 'NAMAZ iÇİN KAMET'E BAŞLANACAĞI ZAMAN FARZDAN BAŞKA NAMAZ KILlNAMAZ' HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا أبو معاوية، عَن عاصم، عَن عَبْد اللّه بْن سرجس؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ رأى رجلاً يصلي الركعتين قبل صلاة الغداة، وهو في الصلاة. فلما صلى قال له ((بأي صلاتيك اعتددت؟))

 

Abdullah bin Sercis (r.a.)'den rivayet edildiğine göre:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bir gün) sabah farzını kılmakta iken: bir adamı sabah farzından önceki iki rekatı kılmakla meşgul olarak görmüş ve namazı kıldıktan sonra adam'a:

 

«(Ey Filan)! Sen bu iki namazından hangisini namaz sayıyorsun?» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Müslim, Nesai ve Tahavi

 

AÇIKLAMA: Müslim'in rivayetinde şu ilave vardır: '' Yalnız kıldığın namazı mı, yoksa bizimle birlikte kıldığını mı?''  

 

EI-Menhel yazarı şöyle der: "Hadisin manası şudur: Sen hangi namazı kasdederek mescide geldin, kendi başına kıldığın sünnet için mi, yoksa bizimle beraber kıldığın sabah farzı için mi? Eğer kendi başına kıldığın sünnet için geldi isen bunu evde kılmak daha iyidir. Şayet farz için geldi isen, gelir gelmez niçin buna başlamadın da sünnetle meşgul oldun?

 

Bu soruyu yöneltmekle, adamın farz'a başlamayı geciktirmesi ve sünnetle meşgul olmasının hatalı olduğu bildirilmiş olur.

 

Hadis, İmam farz'a başlamış iken gelen adamların ilk rek'atte imam'a yetişeceklerini zanetseler bile sünnete durmamalarına ve hemen farza başlamalarına delildir ve bazı alimlerin: İlk' rek'atte imama yetişeceğine inanan kimse önce sabah sünnetini kılar, keza diğer bir kısım alimlerin: 'Son rek'atte imama yetişeceğine inanan kimse önce sabah sünnetini kılar', diye verdikleri hükmü reddeder.

 

İmama birinci veya ikinci rek'atte yetişeceğine inanan kimse önce sabah sünnetini kılar, diyen alimler, bu hadisi te'vil ederek, Nebi (s.a.v.)'in itiraz sebebi, adamın sabah sünneti ile sabah farzını ard arda ve aynı yerde kılması veyahut sabah sünnetini, farza durmuş olan cemaatın saffı içinde kılmasıdır, demişlerdir. Fakat bu yorumlar tutarlı değildir. Çünkü hadisin zahirine göre imam farza durmuş iken nafileye başlamak, doğru görülmüyor. Beyhaki'nin rivayetinde Abdullah bin Sercis (r.a.) :

 

"Resulullah (s.a.v.), sabah namazını kıldırmakta iken; bir adam mescide girdi ve saffa ulaşmadan sabah sünnetini kıldı. .. " demiştir. Müslim'in rivayetinde de adamın, mescidin bir kenarında sabah sünnetini kıldıktan sonra cemaata katıldıği bildirilmiştir. Bu iki rivayet, adamın sünneti ve farzı başka başka yerlerde kıldığına delalet eder."