SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1153 >>

DEVAM: 103- 'NAMAZ iÇİN KAMET'E BAŞLANACAĞI ZAMAN FARZDAN BAŞKA NAMAZ KILlNAMAZ' HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أبو مروان، مُحَمَّد بْن عثمان العثماني. حَدَّثَنَا إبراهيم بْن سعد، عَن أبيه، عَن حفص بْن عاصم، عَن عَبْد اللّه بْن مالك بْن بحينة. قَالَ:

 - مر النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ برجل وقد أقيمت صلاة الصبح، وهو يصلي. فكلمه بشيء لا أدري ما هو. فلما انصرف أحطنا به نقول له: ماذا قال لك رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ؟ قَالَ: قال لي ((يوشك أحدكم أن يصلي الفجر أربعاً)).

 

Abdullah bin Malik bin Buheyne (el-Ezdi) (r.a.)'den; şöyle demiştir:

 

Bir gün sabah namazı için ikamet edilmiş iken Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem sünnet'e durmuş olan bir adamın yanından geçti ve ona bir şey söyledi. Ne buyurduğunu bilemedim. Namaz'dan çıkınca biz bu adamın etrafında toplanarak Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem sana ne buyurdu diye sorduk. Adam şöyle dedi: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana buyurdu ki:

 

«Nerede ise sabah namazını dört (rek'at) kılacaksınız.»

 

 

AÇIKLAMA: Buhari ve Müslim de bunu az lafız farkı ile rivayet etmişlerdir. Buradaki rivayete göre Resulullah (s.a.v.)'in adamla konuşması namazdan sonra değil, o adam sünnet kıldığı esnada olmuştur.

 

Kamet edildiği vakit farz'a durmak zamanı gelmiş olur. Bu zaman zarfında sünnet ile farz ard arda kılınınca sabah farzı dört rek'at imiş gibi bir durum görülebilir.

 

Hadis, kamet edildiği vakit, farz'a durmanın icab ettiğine ve başka namazIa meşgul olmanın hata olduğuna delalet eder. Bazı rivayetlerde, ravi Abdullah (r.a.)'ın bir gün sünnet kılarken müezzinin kamet etmeye başladığı ve Resulullah (s.a.v.)'in kendisini çekerek: ''Sabah namazını dört rek'at mı kılıyorsun?'' buyurduğu bildirilmektedir. Ahmed, İbn-i Huzeyme, İbn-i Hibban ve Hakim ile başkasının rivayet ettiği bu kıssa, müellifin rivayet ettiği kıssadan ayn olduğu için bir çelişki söz konusu değildir.