SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 401 >>

42-- ABDEST'TE SAĞ'DAN BAŞLAMAK

 

حَدَّثنَا هناد بْن السريِّ. حَدَّثنَا أَبُو الأحوص، عَن أشعث بْن أَبِي الشعثاء. ح وحَدَّثنَا سُفْيَان بْن وَكِيْع. حَدَّثنَا عمر بْن عُبَيْد الطنافسي، عَن أشغث بْن أَبِي الشعثاء، عَن أَبِيْهِ، عَن مسروق، عَن عَائِشَة؛

 - أَن رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ كَانَ يحب التيمن فِيْ الطهور إِذَا تطهر، وَفِي ترجل، وَفِي انتعاله إِذَا انتعل.

 

Aişe Radiyallahu anha: şöyle söylemiştir:

 

«Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) abdest aldığı zaman, saç ve sakalını taradığı zaman ve ayakkabı giydiği zaman sağ'dan başlamayı severdi.»

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadis, Müslim'in İstitabe babında aynı metinde rıvayet edilmiştir. Buhari'de ise aynı manayı ifade eden ve lafız bakımından biraz farklı bir metinle rivayet edilmiştir.

 

Nevevi, Hadis'in şerhinde derki: Şer-i Şerifte şu sabit kaide vardır: Elbise, ayakkabı, mest giymek, camiye girmek, misvak kullanmak, göze sürme sürmek, tırnak kesrnek, bıyık kısaltmak, saç, sakal taramak, koltuk altını yolmak, başı tıraş etmek, namazdan çıkarken selam vermek, abdest uzuvlarını yıkamak, hela'dan çıkmak, yemek, içmek, tokalaşmak, Hacer-i Esved'i selamlamak gibi şeref verici ve ikram edici kabilden olan işlerde sağdan başlamak müstahabdır.

 

Bunların zıddı olan şeylerde: Mesela camiden çıkmak, helaya girmek, burunu silmek, taharetlenrnek, elbise, ayakkabı çıkarmak ve benzeri işlerde sol'dan başlamak müstahabtır. Bunun hikmeti de sağın şerefi ve üstünlüğüdür. Allah daha iyi bilir.

 

Abdest alınırken sağ kolu sol koldan ve sağ ayağı sol ayaktan önce yıkamanın sünnet oluşu husüsunda alimler icma' ederek bunun aksine hareket eden yani sol kolunu sağ kolundan önce ve sol ayağını sağ ayağından önce yıkayan bir kimsenin abdesti sahihtir, fakat sünnetin faziletini kaçırmış olur, demişlerdir. Şiiler, sağ uzvu sol uzuvdan önce yıkamak vacibtir, demişler ise de onların alimlerin icmaına muhalif kalmalarının bir değeri yoktur. Abdestte sol'dan başlamak yeterli ise de mekruhtur. Şafii EI-Ümm'de bunu kesinlikle belirtmiştir. Ebu Davud ve Tirmizi'nin sünenlerinde ve başka sahih hadis kitapıarında senedlerle sabit olan

 

Ebu Hureyre r.a.'den gelen bir hadiste Resul-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

 

''Elbisenizi giydiğiniz veya abdest aldığınız zaman sağ tarafınızdan başlayınız."

 

Bu hadis, sag'dan başlamayı emreden kesin ve açık bir nass'tır. Nass ile sabit olan emre muhalefet ya haram yada mekruhtur. Alimler söz konusu emre muhalefet etmenin haram olmadığı hususunda icma' etmişlerdir. Artık mekruh sayılması zorunludur.''

 

Abdest uzuvlarının bir kısmında sağ'dah başlamak müstahab değildir. Bu uzuvlar; kulaklar, yanaklar ve ellerdir. Bunların sağ ve sol tarafları beraber yıkanır, kulaklar birlikte mesh edilir. Ama birlikte yapılması imkansız olursa mesela: Bir eli kesik olan kişi abdest alırken sağ yanağını ve sağ kulağını takdim edecektir. (önce yapacaktır)