SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 405 >>

DEVAM: 43- BİR AVUÇTAN MAZMAZA VE İSTİNŞAK

 

حَدَّثنَا عَلِيّ بْن مَحَمَّد. حَدَّثنَا أَبُو الحسين العكلي، عَن خالد بْن عَبْد اللَّه، عَن عمرو بْن يَحْيَى، عَن أَبِيْهِ، عَن عَبْد اللَّه بْن يزيد الأنصاري؛ قَالَ:

 - أَتَانَا رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ فسألنا وضوءًا. فأتيته بماء، فمضمض واستنشق مِنْ كف واحد.

 ((44)) الَمْبالغة فِيْ الاستنشاق والاستنثار

 

Abdullah bin Yezid El-Ensari (Radiyallahu anh)'den: şöyle söylemiştir:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize gelmişti. Biz'den abdest için su istedi. Ben O'na su getirdim. Bir avuç'tan mazmaza ve istinşak etti."

 

 

AÇIKLAMA:  (403 404 405)

 

Mazmaza: Arap dilinde ağız içinde suyu hareket ettirmektir. Şer-i Şerifte ise ağıza su alıp çalkaladıktan sonra atmaktır. Cumhur'un görüşüne göre çalkalamak şart değildir. Nevevi demiş ki: 'Bazı arkadaşlarımız çalkalamayı şart koşmuşlardır. İbn-i Dakiki'l-İyd'in beyanına göre bazı fıkıhçılar, Mazmaza: Ağıza su almak, sonra da dökmektir, diye tarif etmişler. Buna göre ağıza alınan su yutulursa sünnet yapılmış olmaz. Abdest alanlar umumiyetle suyu atarlar. Bu fıkıhçılar, genel durumu belirtmek maksadı ile suyun dışarı atılmasını zikretmiş olabilirler. Bu takdirde yutulsa bile sünnet ifa edilmiş olur.

 

İstinşak: Buruna su çekmektir. Buruna çekilmiş olan suyu dışarı atmaya da İstinsar denilir. Nevevi'nin beyanına göre lugat ehli, fıkıhçılar ve hadisçilerin cumhuru böyle demiştir. İbnu'l-Arabi ve İbn-i Kuteybe ise İstinsar: İstinşaktır. demişlerdir.

 

Hadisler, Resul-i Ekrem'in bir avuçtan mazmaza ve istinşak ettiğini belirtirler. Tirmizi'nin Tahiıret Kitabı'nda aynı başlık altında açtığı babta AbduIIah bin Zeyd (r.a.)'den rivayet ettiği hadis mealen şöyledir:

 

"Ben Resulullah (s.a.v.)'i gördüm. Bir avuçtan mazmaza ve istinşiık etti. Bunu üç defa yaptı ...

 

Tirmizi'nin "şerhi Tuhfetu'I-Ahvezi'de bu hadisin şerhinde bildirildiğine göre Buhari ve Müslim'deki rivayet de Tirmizi'nin rivayeti gibidir. Nevevi de şöyle demiştir:. "Sahih ve seçkin olan mezhebe göre mazmaza ve istinşak'ın sunnet olan şekli bir avuç sudan mazmaza ve istinşak etmek' ve bu işi üç defa tekrarlamaktır. Hadis, bu mezhebin açık delilidir. El-Hafız İbni Hacer de: Hadis, bir avuçtan hem mazmaza hem de istinşak etmeye açıkça delalet eder, demiştir .'

 

Tuht'e Mübarekfüri yazarı daha sonra şöyİe der: Bir avuç sudan mazmaza ve istinşak etmek. yeniden alınacak bir avuç suyla yine mazmaza ve istinşak etmek ve üçüncü defa avuçlanan suyla tekrar mazmaza ve istinşak etmek suretiyle yapılan mazmaza ve istinşak müstahabtır. diyen alimler için bu hadis açık ve sahih bir delildir. Şafii' nin meşhur kavli de budur. El-Hafız İbnü'l-Kayyim de Zadu'l-Maad'da şöyle der: Buhari ve Müslim'in AbduIIah bin Zeyd'den rivayet ettikleri hadisten açıkca anlaşılıyor ki; Resul-i Ekrem (s.a.v.) mazmaza Ve istinşakı bir avuçtan yapmıştır. Mazmaza ve istinşak hakkında gelen en sahih hadis budur. Mazmaza'nın bir avuç sudan ve istinşak'ın başka bir avuç su'dan yaptığına dair sahih bir hadis rivayet edilmemiştir.''

 

Şafii'nin meşhur kavli ile Ahmed bin Hanbel'in mezhebi, mazmaza ve İstinşakın aynı avuçtan yapılmasıdır. Onların delili AbduIlah bin Zeyd'in mezkur hadisi ile zikrettiğimiz hadislerdir.

Ebu Hanife'nin mezhebi ise; mazmaza ve istinşak'ın ayrı ayrı avuçla yapılmasıdır. Yani önce üç avuç su ile üç defa mazmaza yapılır. Daha sonra üç avuç su ile üç defa istinşak yapılır. Onların delili Ka'b bin Amr'ın hadisidir. El-Ayni Umdetu'l-Kari (cild 1. Sah. 690)'da diyor ki:

Bizim mezhebimiz olan mazmaıa ve istinşak'ın ayrı ayrı yapılmasının delili Taberani'nin Ka'b bin  Amr'dan rivayet ettiği şu hadistir:

 

ResuluIlah (s.a.v.) abdest alırken üç defa mazmaza etti. Üç defa da istinşak etti. Her defa için su aldı." Ebu Davud da süneninde Ka'b'ın hadisini rivayet etti ve onun hakkında bir şey söylemedi. Ebu Davud'un susması, hadisin sıhhatine rıza göstermesinin delilidir.''

 

Tuhfe yazarı El-Ayni'nin yukarıya alınan naklinden sonra Ka'b bin Amr'ın hadisindeki senedin zayıf olduğuna dair, El-Hafız İbn-i Hacer'in Et-Telhis'deki sözünü nakleder. Bu arada seneddeki ravi Leys bin Ebi Selim'in zayıflığına alimlerin ittifak ettiğine dair Nevevi'nin Tehzibü'I-Esma'daki sözlerini kaydeder. Tuhfe yazarı daha sonra şöyle der: Mazmaza ve istinşakın ayrı ayrı yapıldığına dair gösterilen hadisin sahih olduğu farzedilse ve mazmaza ile istinşakın ayrı ayrı yapıldığına açıkça delil olsa El-Ayni'nin de dediği gibi şöyle söylenir:

 

Mazmaza ve istinşakın bir avuçtan ve ayrı ayrı avuçtan yapılması caizdir, sabittir. Subulu's-Selam yazarı da: En uygun olanı iki şeklin de sünnet olduğunu söylemektir. Ancak bir avuçtan hem mazmaza hem istinşakın yapılmasına dair rivayet daha çok ve daha sahihtir. der.

İmamların ihtilafı, en faziletli olan şekil hakkındadır. İki şeklin caizliği hususunda imamlar arasında bir ihtilaf yoktur. Nitekim El-Fetva ez-Zahiriyye sahibi: Ebu Hanife. mazmaza ve istinşak'ın bir avuçtan yapılmasını caiz görmüştür, der. Şafii fıkıhçılarından El-Hatib ve Malikiler'den İbn-i Ebi Zeyd de bu durumu sarahaten belirtmişlerdir.

 

Ebu Davud'un şerhi EI-Menhel'in 2. cüz'ünün birinci babında konu hakkında çok geniş izahat vardır. Biz bir iki hususu özet halinde buraya alalım. El-Menhel yazarı şöyle der:

 

Nevevi, Müslim'in şerhinde demiştir ki: «Ağız ve buruna ne şekilde su alınırsa mazmaza ve istinşak hasıl olur. En faziletlisi hususunda ise beş çeşit vardır.

 

1. Mazmaza ve istinşak beraber ve üç avuç su ile yapılır. Her avuç sudan önce bir miktar ağıza alınarak onunla mazmaza yapılır. Sonra avuçta kalan su buruna çekilerek istinşak yapılır. Bu iş üç defa tekrarlanır.

 

2. Bir avuç sudan önce üç defa mazmaza, sonra üç defa istinşak yapılır.

 

3. Bir avuç sudan önce mazmaza, sonra istinşak yapılır. Bu iş avuçta kalan su ile iki defa daha yapılır.

 

4. Bir avuç sudan üç defa mazmaza yapılır. İkinci defa su avuçlanır. Bu kere de üç defa istinşak yapılır.

 

5. Altı defa su avuçlanır. İlk üç avuç su ile üç defa mazmaza yapılır. Son üç avuç su ile de üç defa istinşak yapılır.

 

Buhari, Müslim ve diğer kitabıarda rivayet olunan sahih hadisler birinci şekle delalet eder. Mazmaza ve istinşakın ayrı ayrı avuçlarla yapılmasına dair gelen hadisler ise zayıftır ...

Mazmaza ve istinşakın abdest ve ğusüldeki hükmünde aliniler muhtelif görüşlere sahip olmuşlardır.

 

1. Maliki ve Şafii alimlere göre abdestte olsun, ğusülde olsun mazmaza ve istinşak sünnettir. Selef alimlerinden Hasan-i Basri, Zühri. Hakem bin Uteybe, Katade, Rabia, Yahya bin Said El-Ensari. Evzai, Leys bin Sa'd ve Muhammed bin Cerir Et-Taberi de bu görüştedirler.

 

2. Hanefi alimleri, Süfyan-i Sevri ve Zeyd bin Ali'ye göre mazmaza ve istinşak. abdestte sünnet, ğusülde ise farzdır.

 

3. Ahmed bin HanbeI'in meşhur kavli, İbn-i Ebi Leyla, İshak bin Raheveyh. El-Hadi, EI-Kasım ve El-Müeyyed'in mezhebIerine göre mazmaza ve istinşak abdestte ve ğusülde vacibtir. Bunlar olmadan ne abdest ne de ğusül sahih olur.

 

4. Ahmed bin Hanbel'den bir rivayete göre ve Davud-i Zahiri, Ebu. Sevr, Ebu. Ubeyd ve Ebu Bekir bin El-Münzir'in kavillerine göre istinşak abdest ve ğusülde vacibtir. Fakat mazmaza sünnettir.

 

Yukarıda 4 madde halinde beyan edilen mezhebIerin mesnedleri ve delilleri EI-Menhel'de beyan edilmiştir.