SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 411 >>

DEVAM: 45- BİRER DEFA ABDEST (UZUVLARINI YIKAMAK) HAKKINDA GELEN (HADİSLER)

 

حَدَّثنَا أَبُو بكر بْن خلاد الباهلي. حَدَّثنَا يَحْيَى بْن سَعِيْد القطان، عَن سُفْيَان، عَن زَيْد بْن أسلَمْ، عَن عطاء بْن يسار، عَن بان عَبَاس؛ قَالَ:

 - رَأَيْت رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ توضأ غرفة غرفة.

 

İbn-i Abbas (Radiyallahu anh)'den, şöyle dediği rivayet edilmiştir :

 

(Bir defa) Resulullah (Salllallahu Aleyhi ve Sellem)'in (abdest uzuvlarını) birer avuç su ile (yıkayarak) abdest aldığını gördüm."

 

 

AÇIKLAMA :

 

AbduIIah İbn-i Abbas'ın bu hadisinin, Müslim'den başka diğer sahih hadis kitaplarında rivayet edildiği, Tirmizi'nin şerhi Tuhfe'de belirtilmiş, Tirmizi de; Bu babta rivayet edilen hadislerin en hasen ve sahih hadisi, İbn-i Abbas'ın hadisidir, demiştir.

 

Tirmizi'nin şerhi Tuhfe'de hadisin izahı yapılırken ezcümle şöyle deniliyor ; Hadis, abdest uzuvlarının bir defa yıkanmasının vacib olduğuna delalet eder. Bunun için Peygamber (s.a.v.) birer defa yıkamak ile yetinmiştir. Eğer ikişer veya üçer defa yıkamak vacip olmuş olsaydı birer defa yıkamakla yetinmezdi.

 

Nevevi demiştir ki; Müslümanlar abdest uzuvlarını birer defa yıkamanın vacip olduğu ve üçer defa yıkamanın sünnet olduğu hususunda icma etmişlerdir. Abdest uzuvlarının birer defa, ikişer defa ve üçer defa yıkandığına, keza bazı uzuvların üçer ve diğer uzuvların ikişer defa yıkandığına dair sahih hadisler gelmiştir. Bu hadislerden anlaşılıyor ki bu şekillerin hepsi caizdir, en üstünü üçer defa yıkamaktır ve birer defa yıkamak da yeterlidir.