SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 418 >>

DEVAM: 46- (ABDEST UZUVLARI) ÜÇER DEFA (YIKAYARAK) ABDEST ALMAK

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِي شَيْبَةَ. وعلي بْن مَحَمَّد. قَالاَ: حَدَّثنَا وَكِيْع، عَن سُفْيَان، عَن عَبْد اللَّه بْن مَحَمَّد بْن عقيل، عَن الربيع بِنْت معوذ بْن عفراء؛

 - أَن رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ توضأ ثلاثا ثلاثا.

 

Er-Rubeyyİ Bint-i Muavviz bin Afra (Radiyallahu anha)'den: şöyle söylemiştir:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (abdest uzuvlarını) üçer defa (yıkamak suretiyle) abdest alırdı.

 

 

AÇIKLAMA : (413, 414, 415, 416, 417, 418)

 

Burada geçen hadisler, Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in abdest uzuvlarını üçer defa yıkadığına delalet ederler. Tirmizi de aynı başlık altında açtığı babta Nebi (s.a.v.)'in böyle abdest aldığına dair Hz. Ali (r.a.)'in hadisini senedi ile beraber zikrettikten sonra, konu hakkında Osman, Er-Rubeyyi, İbn-i Ömer, Aişe, Ebu Ümame, Ebu Rafi', Abdullah bin Amr, Muaviye, Ebu Hureyre, Cabir, Abdullah bin Zeyd ve Ebu Zer' (r.anhum) hazretlerinden rivayetler bulunduğunu ifade eder. Bu arada Tirmizi şöyle der:

 

'Konu hakkında rivayet olunan en hasen ve en sahih hadis Hz. Ali'nin hadisidir. Bütün alimler şunda müttefiktirler ki, uzuvları birer defa yıkamak yeterlidir, ikişer defa yıkamak daha iyidir. En faziletlisi üçer defa yıkamaktır. Daha fazla yıkamak ise yoktur.' Tirmizi'nin şerhi Tuhfe'de, Hz. Ali 'nin hadisinin Ebu Davud, Nesai ve İbn-i Maceh (413 nolu) tarafından da rivayet edildiği bildiriliyor.