SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 425 >>

DEVAM: 48- ABDESTTE İKTİSAD VE BUNDA İSRAF'IN KERAHETİ HAKKINDA GELEN HADİSLER

 

حَدَّثنَا مَحَمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا قتيبة. حَدَّثنَا ابْن لهيعة، عَن حيي بْن عَبْد اللَّه الَمْعافري، عَن أَبِي عَبْد الرَّحْمَن الحبلي، عَن عَبْد اللَّه بْن عمرو؛

-   أَن رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ مر بسعد، وَهُوَ يتوضأ. فَقَالَ ((مَا هَذَا الإسراف؟)) فَقَالَ: أفي الوضوء إسراف؟ قَالَ ((نعم. وإن كُنْت عَلَى نهر جار)).

-         

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُّهُ ضَعِيْف. لضعف حيي بْن عَبْد اللَّه وابن لهيعة.

 

Abdullah bin Amr (Radiyallahu anhuma)'den: şöyle demiştir: 

 

 (Bir gün) Sa'd abdest alırken Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), onun yanından geçti ve:

 

«Bu israf nedir?» buyurdu. Sa'd de :  - «Abdestte israf var mı?» diye sorunca, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) : «Akan bir nehir üzerinde bile olsan evet.» buyurdu.

 

Not: Senedirıdeki ravilerden Huyey bin Abdillah ve İbn-i Lehia zayıf oldukları için isnadın zayıf olduğu Zevaid'de bildirilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA :

 

423, 424 ve 425 nolu hadisler de abdest alınırken israf etmenin yasaklığına delalet ederler.

Ebu Davud'un süneninde Abdestte İsraf Babı var. Tirmizi de Abdestte İsrafın Keraheti Babı diye bir bölüm ayırmıştır.

 

EI-Menhel yazarı, israf babında şu bilgiyi veriyor: Nevevi demiştir ki: «Deniz kıyısında bile olunsa suda israf'ın yasaklığı hakkında alimlerin icma'ı vardır. en açık kavle göre bu israf tenzihen mekruhtur. Bazı arkadaşlarımız, haramdır, demişlerdir.»

 

Kerahet kavli Cumhurun sözüdür. Su israfı, bir zarara veya bir malı zayi etmeye sebebiyet vermediği takdirde durum böyledir. Aksi takdirde haram olur.

 

Hanefi alimlere göre, kişi. kendisinin malı olan veya mübah (= her işte kullanılabilen sahipsiz) su ile abdest aldığında israf etmesi tahrimen nıekruhtur. Ama nıescitlerdeki su gibi taharet için vakfedilmiş olan suda israf etmek ise haramdır.