SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 426 >>

49- ABDEST İSBAĞI (= TAM ALINMASI) HAKKINDAKİ HADİSLERİN BEYANI

 

حَدَّثنَا أَحْمَد بْن عبدة. حَدَّثنَا حماد بْن زَيْد. حَدَّثنَا موسى بْن سالَمْ، أَبُو جهضم. حَدَّثنَا عَبْد اللَّه بْن عُبَيْد اللَّه بْن عَبَاس، عَن ابْن عَبَاس؛ قَالَ:

 - أمرنا رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ بإسباغ الوضوء.

 

(Abdullah) İbn-i Abbas (Radiyallahu anhuma)'den: şöyle söylemiştir:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize abdest isbağını emretti.

 

 

AÇIKLAMA: İsbağ: Arap dilinde işin hakkını vermek, tam yapmaktır. Sindi, EI-Menhel ve Tuhfetu'l-Ahvezi müellifleri abdest isbağından maksad: Farzlarına, sünnetlerine ve müstehablarına riayet etmek suretiyle tam ve mükemmel bir şekilde abdest almaktır. Riayet edilmesi istenenlerden bir kısmı şunlardır: Abdest uzuvlarının her tarafını iyice yıkamak, yıkamayı üç defa tekrarlamak, uzuvları ovmak, yüz, kollar ve ayaklar yıkamrken, alın, dirsekler ve aşık kemiklerin ötesindeki bitişik yerleri yıkamaktır, derler.

 

Sindi diyor ki İbn-i Abbas, (r.a.) burada " ... Bize . .," tabiri ile tüm müslümanları kasdetmiş olabilir. Bu takdirde isbağ emri mendupluk içindir. (Yani müslümanların abdestte isbağ etmeleri mendubtur.' Bu tabir ile yalmz Resu-l-i Ekrem (s.a.v.)'in Ehl-i Beyti kasdedilmiş olabilir. Nesai ve başkasının rivayetinde İbn-i Abbas (r.a.) Ehl-i Beyte mahsus olan dini hükümler meyanında bunu anlatmıştır. Bu takdirde emir vucup veya müekked mendubluk içindir. Yani Ehl-i Beyt için isbağ vacib veya sünnet-i müekkede hükmünde mendubtur. Ehl-i Beyt'in dışında kalan müslümanlar için ise normal sünnet hükmünde mendubtur. Böyle olunca fıkıh alimlerinin Ehl-i Beyt'e ait bu özel durumu belirtmeleri gerekirdi.