SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1167 >>

113- AKŞAM FAlıZINDAN SONRAKİ ALTI REK'AT (SÜNNET) HAKKINDA GELEN (HADİS) BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا أبو الحسين العكلي. أخبرني عمر بْن أبي خثعم اليمامي. أَنْبَأَنَا يحيى بْن أبي كثير، عَن أبي سلمة بْن عَبْدُ الرحمن بْن عوف، عَن أبي هُرَيْرَة؛  - أن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ قَالَ ((من صلى بعد المغرب ست ركعات لم يتكلم بينهن بسوء، عدلن له بعبادة ثنتي عشرة سنة)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), şöyle buyurmuştur :

 

«Kim akşam namazın (ın farzın) dan sonra altı rekat (sünnet)'i, arasında fena söz söylemeden kılarsa bu (sünnet), onun için on iki yıllık ibadete denk tutulur.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi ve İbn-i Huzeyme

 

AÇIKLAMA: Tuhfe yazarı şöyle der: Tıybi'nin dediği gibi, akşamın son iki rek'atının bu altı rek'atın içinde olduğu anlaşılıyor. El-Kari: Kişi akşamın müekked olan iki rek'atlık son sünnetini kılıp selam verir. Kalan dört rek'ati dilediği gibi kılar, demiştir. Yani isterse onu da böyle kılar. Dilerse dört rek'atı bir kılıp yalnız sonunda selam verir.

 

Hadisin: "Arasında fena söz söylemeden" kaydından maksat bu altı rek'at namazı kıldığı esnada kötü söz söylememektir. İbn-i Hacer: Yani iki rek'atten bir selam verince o sırada fena söz söylememektir, demiştir.

 

Hadisin: ''On iki yıllık ... '' ifadesi Tıybi'nin dediğine göre teşvik ve tahrik kabilindendir. Kadı iyaz ise: Anılan zamanda kılınan az ibadet başka zaman ve ahvalde yapılan ibadetten kat kat faziletli olması umulur, demiştir.