SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1166 >>

112- AKŞAM FARZINDAN SONRAKİ İKİ REK'AT {SÜNNETlTE (FATİHA'DAN SONRA) OKUNAN (SURELER) BABI

 

حَدَّثَنَا أحمد بْن الأزهر. حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن واقد. ح وحَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن المؤمل ابن صباح. حَدَّثَنَا بدل بْن المحبر. قالا: حَدَّثَنَا عَبْدُ الملك بْن الوليد. حَدَّثَنَا عاصم بْن بهدلة، عَن زر وأبي وائل، عَن عَبْد اللّه بْن مسعود؛

 - أن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ كان يقرأ في الركعتين بعد صلاة المغرب {قل يا أيها الكافرون، وقل هو اللَّه أحد}.

 

Abdullah bin Mes'ud (r.a.)'den; şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), akşam farzından sonraki iki rek'atte  (Fatiha'dan sonra): قل يا أيها الكافرون، وقل هو اللَّه أحد (Kafirun ve İhlas surelerin)i okurdu.

 

 

AÇIKLAMA: Tirmizi de bunu benzer lafızlarla rivayet etmiştir. Tirmizi'nin rivayetinde İbn-i Mes'ud (r.a.) mealen şöyle der: "Nebi (s.a.v.)'in akşamın son sünnetinde ve sabah namazının sünnetinde (Fatiha'dan sonra) Kafirun ve İhlas surelerini okuduğuna kaç defa şahit olduğumu sayamam.'

 

Hadis, akşam namazının son sünnetinde Fatiha'dan sonra ilk rek'atte Kafirun ve son rek'atte İhlas surelerini okumanın müstahablığına delalet eder. Sabah namazının sünnetinde de bu sureleri okumanın müstehablığına Tirmizi'nin rivayeti delildir.