SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1170 >>

DEVAM: 114- VİTİR {NAMAZI) HAKKIMDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا عثمان بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا أبو حفص الأبار، عَن العمش، عَن عمرو بْن مرة، عَن أبي عبيدة، عَن عَبْد اللّه بْن مسعود،  - عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ قال ((إن اللَّه وتر يحب الوتر. أوتروا يا أهل القرآن)). فقال أعرابي: ما يقول رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ؟ قال ((ليس لك ولا لأصحابك)).

 

Abdullah bin Mes'ud (r.a.)'den rivayet edildiğine göre (kendisi) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sel/em)'in şöyle buyurduğunu söylemiş :

 

«Şüphesiz Allah vitirdir (tek'tir), vitri sever. Ey Kur'an ehli! Vitir namazınızı kılınız.»

 

Bir A'rabi, Abdullah (r.a.)'a: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ne buyuruyor? diye sormuş ! Abdullah (r.a.): Bu hüküm ne sanadır, ne de arkadaşlarınadır. demiştir.

 

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud ve Beyhaki de bunun benzerini rivayet etmişlerdir.

 

Hadisin Nebi (s.a.v.)'e ait olan kısmı, bir önceki hadiste geçen metin gibidir.

 

A'rabinin sorusu, Ebu Davud'un rivayetinde; ''Ey İbn-i Mes'ud! Sen ne diyorsun?'' şeklindedir.  İbn-i Mes'ud (r.a.)'in A'rabi'ye verdiği cevabın anlamı şudur: Vitir namazıyla ilgili bu hüküm, Kur'an-ı hıfzedenlere mahsustur. Sana ve senin arkadaşlarına, yani senin gibi Kur'an-ı hıfzetmemiş olanları kapsamaz.'

 

İbn-i Mes'ud (r.a.)'ın cevabına göre hadisteki vitir namazı ile gece namazı kasdedilmiştir. Ve Kur'an ehlinden maksad, hafızlardır. Çünkü İbn-i Mes'ud (r.a.)'in görüşüne göre vitir, geceleyin Kur'an okuyan hafızlar için sünnettir.

 

Bir önceki hadiste belirttiği gibi cumhura göre Kur'an'a inanan herkes, Kur'an ehlindendir. Ve vitir namazı her mü'min için sünnettir. (Çok önemli bir sünnet!)