SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1175 >>

DEVAM: 116- VİTİR NAMAZINI BİR REK'AT OLARAK KILMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن عَبْدُ الملك بْن أبي الشوارب. حَدَّثَنَا عَبْدُ الواحد بْن زياد. حَدَّثَنَا عاصم، عَن أبي مجلز، عَن ابن عمر؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((صلاة الليل مثنى مثنى. والوتر ركعة)). قلت: أرأيت أن غلبتني عيني، أرأيت أن نمت، قَالَ: اجعل ((أرأيت)) عند ذلك النجم. فرفعت رأسي، فإذا السماك. ثم أعاد فقال: قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((صلاة الليل مثنى مثنى. والوتر ركعة قبل الصبح)).

 

Ebu Miclez (r.a.)'in, (Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan rivayet ettiğine göre; İbn-i Ömer, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Gece namazı ikişer, ikişer (rek'at) dır, vitir (namazı) da bir rek'attir.»

 

Ebu Miclez: Ben, İbn-i Ömer (r.a.)'a: Söyleyiver! Eğer uykudan gözümü açamazsam,. Söyle bakalım! Ya eğer uyuya kalsam? dedim. İbn-i Ömer (r.a.), bana:

 

  (Vitrini) Şu yıldızın (gözükmesi) vaktinde kılıversene, dedi.

 

  Ben başımı (semaya) kaldırdım. Baktım ki (işaret ettiği)  Simak yıldızı (görülüyor.) Sonra İbn-i Ömer (r.a.) hadisi tekrarlıyarak: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), şöyle buyurdu, dedi:

 

«Gece namazı ikişer ikişer rek'attir. Vitir (namazı) da fecirden önce (kılınan) bir rek'attir.»

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, Malik ve Tahavi de benzer lafızlarla bu hadis'i rivayet etmişlerdir. Ancak Kütüb-i Sitte'deki rivayetlerde İbn-i Ömer (r.a.) ile ravisi Ebu Miclez (r.a.) arasında cereyan eden konuşma rivayet edilmemiştir.

 

AÇIKLAMA: Buhari ve Ebu Davud'un İbn-i Ömer (r.a.)'den rivayeti mealen şöyledir:

 

Birisi Resulullah (s.a.v.)'e gece namazını (n kaç rek'at olduğunu veya kaç rek'atten sonra selam verildiğini sordu, Buyurdu ki: ''Gece namazı ikişer ikişer (rek'at)dır. Biriniz sabah namazı vaktinin girdiğinden (şafak'ın sökmesindenl korktuğu zaman tek bir rek'at kılar. Bu rek'at, onun evvelce kılmış olduğu rek'atleri tekleştirir.''

 

Her iki hadisteki. ''İkişer ikişer rekat'' ifadesinden maksat her iki rek'atten sonra selam vermek olabilir. Müslim ve Ahmed'in rivayetine göre İbn-i Ömer (r.a.) böyle yorumlamıştır. İlk anda hatıra gelen de budur. Eğer böyle yorumlanırsa hadis, tek bir rek'at olarak vitir namazını kılmak cılizdir, diyenler için bir delildir. Müellifin bu hadisleri bu babta zikretmesi kendisinin de Mezkur ifadeyi anlattığım biçimde yorumladığına işaret sayılabilir.

 

Tek bir rek'atle vitir namazı kılınmaz. Üç rek'atı bir niyetle kılmak ve yalnız sonunda selam vermek gerekir, diyen alimler mezkur ifadeden maksat her iki rek'atin sonunda teşehhüd oturmaktır, demişlerdir.

 

El-Hafız İbn-i Hacer el-Askalani, bu ifadeyi, her iki rek'atten sonra selam vermek anlamında yorumlıyarak: 'Cumhur, her iki rek'at'ten sonra selam vermek hükmünü ifade eden bu hadis, efdal olanı beyan etmek içindir, diye yorum yapmışlardır. (Yani efdal olan şekil her iki rek'atten sonra selam vermektir,) der.

 

Hadis, en hafif şekli göstermek için buyurulmuş olabilir. Çünkü her iki rek'atten sonra selam vermek dört veya daha ziyade rek'atlerden sonra selam vermekten hafiftir.'demiştir

 

El-Menhel yazarı şöyle der: "Bu hadis, gece namazında her iki rek'atten sonra selam vermenin efdal olduğuna delalet eder. Malik, Şafii, Ahmed, Hanefi imamlarından Ebu Yusuf ve Muhammed böyle demişlerdir. Gündüz sünneti de böyledir.

 

Ebu Hanife'ye göre gece ve gündüz sünnetlerinde dört rek'atten sonra selam vermek efdal olanıdır."

 

Bu konudaki geniş açıklama inşaalllah 1318 - 1325 nolu hadisler'in açıklamasında vereceğiz.

 

EI-Menhel yazarı daha sonra şöyle der: "Vitir namazı tek bir rek'at olarak kılınabilir, diyen Malik ve Şafii (Rahimehumullah)'ın delillerinden birisi bu hadistir. Cumhur'un kavli de budur.

 

Ebu Hanife ve arkadaşları: Tek bir rek'at, vitir namazı olamaz. Tek rek'atlı hiç bir namaz yoktur, diyerek şu delillere dayanmışlardır:

 

1. Nesai'nin rivayetine göre; Aişe (r.anha) : 'Resulullah (s.a.v.), vitrin iki rek'atinde selam vermezdi demiştir.

 

2. El-Hakim'in rivayetine göre; Aişe (r.anha): 'Resulullah (s.a.v.) vitir namazını Üç rek'at olarak kılar ve yalnız sonunda selam verirdi,'demiştir.

 

Hanefi alimleri İbn-i Ömer (r.a.)'in hadisine verdikleri cevabı Tahavi şöyle anlatır: Yani Nebi (s.a.v.) bir rek'ati daha önce kıldığı iki rek'atle beraber kılmıştır. Böylece hadislerin arası bulunmuş olur.'

 

Hanefiler: Hadisteki: "O tek rek'atı kılmış oldugu rek'atleri tekleştirir." cümlesi, tek rek'atin, daha önce kılınan rek'atlere bitişik olduğuna bir belirtidir. Tek bir rek'at kılan kimse, daha önce kıldığı rek'atleri selamla aralamış ise, onun kıldığı son rek'at, diğer rek'atleri nasıl tekleştirir, demişlerdir':'

 

Hanefiler'in, İbn-i Ömer (r.a.) hadisi ile ilgili bu yorum hadisin zahirine muhaliftir.

Hadis, şafak'ın sökmesi ile vitir namazının vaktinin çıktığına delalet eder.

 

İkinci hadisin; الوتر ركعة cümlesinin manası: ''Vitir bir rek'attir.'' Bu cümle tek bir rek'at olarak vitir namazı kılınır, diyenler için açık bir delildir. Başka tür yorum uzaktır.

 

İlk hadisteki: ويوتر بركعة cümlesinin zahiri yukardaki cümleye uygundur. Çünkü ilk hatıra gelen mana: "Ve bir rek'atla vitir namazını kılardı.,. şeklidir.

 

İkinci ihtimal: '' Ve bir rek'atle tekleştirirdi.''