SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1176 >>

DEVAM: 116- VİTİR NAMAZINI BİR REK'AT OLARAK KILMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن إبراهيم الدمشقي. حَدَّثَنَا الوليد بْن مسلم. حَدَّثَنَا الأوزاعي. حَدَّثَنَا المطلب بْن عَبْد اللّه. قَالَ:  - سأل ابن عمر رجل فقال: كيف أوتر؟ قَالَ: أوتر بواحدة. قال: إني أخشى أن يقول الناس: البتيراء. فقال: سنة اللَّه ورسوله. يريد هذه سنة اللَّه و رَسُوله اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ.

 

فِي الزَوائِد: رجال إسناده ثقات إلا أنه منقطع. قال البخاري: لا أعرف للمطلب سماعا من أحد الصحابة.

 

El-Muttalib bin Abdülah (r.a.)'dan; şöyle demiştir: Bir adam, İbn-i Ömer (r.a.)'a: Ben vitir namazını nasıl kılayım? diye sordu. İbn-i Ömer (r.a.):

 

Tek bir rek'at vitir kıl, diye cevap verince, adam: Halkın (kılacağım tek rek'atli namaza) büteyra (kısa) demelerinden korkarım, dedi. İbn-i Ömer (r.a.) :

 

Allah’ın sünnetidir ve Resulünün. dedi.  Yani: (Tek bir rek'atli) bu namaz, Allah ve Resulünün sünnetidir.

 

(Meşru kıldıkları bir ibadettir.)

 

Not: Zevaid'de belirtildiğine göre, hadisin isnadındaki raviler sikadır. Fakat sened munkatidir. Nitekim Buhari : El-Muttalib'in her hangi bir sahabiden hadis dinlediğini bilemiyeceğim, demiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadis de vitir namazının bir rek'at olarak kılmmasının meşruluğuna delalet eder.

 

Buteyra: Beter'in ism-i tasğiridir. Beter: Kesik demektir. Buteyra' : Kesikcik, olur. Sindi.: 'Buteyra namaz, tek rek'atlı namaz diye tarif edilmiştir. Bazıları demişler ki, iki rek'at olarak niyet ediIip tek rek'at olarak kesilen namazdır.' demiştir.

 

Buhari'nin: "Kitabü'l-Mağazi"de rivayet ettiğine göre Sa'd bin Ebi'l-Vakkas (r.a.)'ın vitir namazını tek rek'at olarak kıldığını rivayet etmiştir.

 

El-Ayni: Sa'd (r.a.)'ın bu namazına İbn-i Mes'ud (r.a.l : "Resulullah {s.a.v.) hayatta iken görmediğimiz şu güdük namaz nedir?" diye itirazda bulunduğunu söylemiştir. Darekutni'de beyan edildiğine göre; "Kays bin Ebi Hazım (r.a.) : Bu nasıl namaz?" deyince, Sa'd (r.a.) 'Resulullah {s.a.v.)'i, vitir namazını tek rek'at olarak kılarken gördüm.' diye cevap vermiştir.

 

Yine Buhari "Kitabu'l-Menakib"da Saib bin Yezid (r.a.)'den rivayet ettiğine göre Muaviye (r.a.) yalnız bir rek'at vitir kılmış, İbn-i Abbas (r.a.) da onun bu fiilini tasvip etmiştir.

 

Vitir namazının kılınışı ve rek'at sayısı hakkındaki alimlerin görüşlerini 1190 - 1192 nolu hadisler bahsinde inşaallah anlatırım.