SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1192 >>

DEVAM: 123- ÜÇ, BEŞ, YEDİ VE DOKUZ REK'AT OLARAK VİTİR (NAMAZINI) KILMAK HAKKIND GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا حميد بْن عَبْدُ الرحمن، عَن زهير، عَن منصور، عَن الحكم، عَن مقسم، عَن أم سلمة؛ قالت:

 - كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يوتر بسبع أو بخمس. لا يفصل بينهن بتسليم ولا كلام.

 

Ümmü Seleme (r.a.)'dan; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), yedi veya beş (rek'at) olarak vitir kılardı. Bu rek'atler arasında ne selam ne de konuşmakla ara verirdi.

 

 

Diğer tahric: Nesai ve Ahmed

 

AÇIKLAMA: Bu hadis de Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in vitir namazını yedi veya beş rek'at olarak kıldığına ve yalnız son rek'at'ten sonra selam verdiğine delildir.

 

Bu babta rivayet edilen hadislerden çıkarılan sonuç şudur: Nebi (s.a.v.)'in vitir namazının bir, üç, beş, yedi ve dokuz rek'at olarak kılınabileceğini bildirmiştir.

 

Bu husustaki imamların görüşleri şöyledir :

 

1- Ebu Hanife'ye göre vitir namazı üç rek'at'te teşehhüde oturulur. Selam verilmeden üçüncü rek'at'e kalkılır, bunun kıraatı bitince tekbir alınarak ve eller kulaklara kadar kaldırılır sonra bağlanır. Sonra Kunut duası okunur ve rüku'a gidilir...

 

2- Malik'e göre vitir namazı bir rek'attir.

 

3- Şafii ve Ahmed'e göre asgari, bir rek'attır. Üç, beş, yedi, dokuz ve en çok onbir rek'at kılınabilir. Bunlara göre üç rek'at kılındığında şu iki şekilde kılmak caizdir.

 

a) Önce iki rek'at kılınıp selam verilir. Sonra tek rek'at kılınır. b) Üç rek'at bir niyetle kılınır. İkinci rek'atte teşehhüde oturulmadan ve selam verilmeden üçüncü rek'ate kalkılır. Üçüncü rek'at'ten sonra teşehhüd okunur ve selam verilir.

 

Beş, yedi, dokuz veya onbir rek'at kılındıgı zaman üç şekilde kılınabilir.

 

a) Her iki rek'atın sonunda teşehhüde oturulur ve teşehhüd'den sonra selam verilir. Son tek rek'at ayrı kılınır.

 

b) Hepsine bir niyet edilir. Yalnız sondan ikinci rek'atte teşehhüde oturulur. Teşehhüdden sonra selam verilmeden ayağa kalkılır, sonuncu rek'at de kılınıp teşehhüd'den sonra selam verilir.

 

c) Hepsine bir niyet edilir. Yalnız sonuncu rek'atte teşehhüde oturulur ve teşehhüdden sonra selam verilir.

 

Nebi (s.a.v.)'in yaşlanıp şişmanladıktan sonra vitir namazını yedi rek'at kılması, el-Menhel yazarının beyanına göre vefatından bir yıl önce başlamış ve vefatına kadar devam etmiştir.