SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1197 >>

126- VİTİRDEN SONRA VE SABAH SÜNNETİNDEN SONRA (SAĞ) YAN ÜSTÜNDE YATMAK HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا وَكِيع، عَن مسعر وسُفْيَان، عَن سعد بْن إبراهيم، عَن أبي سلمة بْن عَبْدُ الرحمن، عَن عائشة؛ قالت:  - ما كنت ألفى ((أو ألقى)) النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ من آخر الليل إلا وهو نائم عندي. قال وَكِيع: تعني بعد الوتر.

 

Aişe (r.anha)'dan; şöyle demiştir: Ben, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i gecenin sonunda ancak yanımda yatmış olarak bulurdum. (Veya —Ona— rastlardım.)

 

Ravi, Veki dediki: Yani vitr’den sonra.

 

 

AÇIKLAMA: Hadis Nebi (s.a.v.)'in vitirden sonra yattığına delalet eder. Buhari'nin Vitir babında İbn-i Abbas (r.a.)'den, Müslim'in de gece namazı babında Aişe (r.anha)'dan rivayet ettikleri benzer hadislerde Nebi (s.a.v.)'in vitirden sonra ve sabah sünnetinden önce sağ yanı üstünde yattığı beyan edilmiştir.

 

Müslim'in rivayeti mealen şöyledir: Aişe (r.anha)'dan şöyle demşitir:

 

"Nebi (s.a.v.) geceleyin onbir rek'at namaz kılardı. Bunların bir rek'atmı tek kılardı. Vitir namazından boşalınca müezzin Ona gelinceye kadar sağ yanı üstünde yatardı. Müezzin-',geldikten sonra iki rek'at (sabah) sünneti kılardı."

 

Ebu Davud'un Aişe (r.anha)'dan rivayet ettiği benzer hadiste de Nebi (s.a.v.)'in Vitir ve ondan sonraki iki rek'atı (oturarak) kıldıktan sonra müezzin sabah namazının vaktinin girdiğini bildirmek üzere gelinceye kadar, (sağ) yanı üstünde yattığı ve müezzin gelip haber verdikten sonra hafif iki rek'at sabah sünnetini kılıp farzı kıldırmak için mescide çıktığı bildirilmiştir.

 

Bu hadisler sabah sünnetinden önce sağ yan üstünde yatmanın meşruluğuna delalet ederler.