SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1211 >>

133- NAMAZIN (REK'AT SAYISIN) DA ŞEK EDİP DOĞRUYU TAHARRİ EDEN (ARAŞTIRAN) HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن جعفر. حَدَّثَنَا شعبة، عَن منصور؛ قال شعبة: كتب إلي وقرأته عليه. قَالَ: أخبرني إبراهيم، عَن علقمة، عَن عَبْد اللّه؛ قَالَ:

 - صلى رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ صلاة لا ندري أزاد أو نقص. فسأل. فحدثناه فثنى رجله، واستقبل القبلة، وسجد سجدتين. ثم سلم. ثم أقبل علينا بوجهه، فقال ((لو حدث في الصلاة شيء لأنبأتكموه. وإنما أنا بشر أنسى كما تنسون. فإذا نسيت فذكروني. وأيكم ما شك في الصلاة فليتحر أقرب ذلك من الصواب، فيتم عليه ويسلم ويسجد سجدتين)).

 

Abdullah bin .Mes'ud (r.a.)'den: şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bize) bir namaz kıldırdı. Fazla mı kıldı, eksik mi kıldı bilemiyeceğim. Efendimiz, namazdan sonra (durumu bize) sordu. Biz O'na (durumu) anlattık. Bunun üzerine Efendimiz bacağını büktü ve kıble'ye dönerek iki secde etti. Sonra selam verdi. Selamdan sonra yüzünü bize çevirerek :

 

«Eğer namaz hakkında yeni bir şey olsaydı ben size onu haber verirdim. Ben de ancak bir insanım sizin gibi unuturum. Bunun için ben unuttuğum zaman bana hatırlatınız. Ve hanginiz namaz (rek'atlerin)da şek ederse doğruya en yakın olanı taharri etsin (araştırsın) de namazını onun üzerine tamamlasın. Selam versin ve iki defa secde etsin» buyurdu."

 

 

Diğer tahric:  Buhari, Müslim, Nesai ve Ahmed

 

AÇIKLAMA: Kılınan namazın öğle namazı olduğu, Abdullah (r.a.)'tan olan başka rivayetlerde belirtilmiştir. Nitekim müellifin 1205. nolu hadisinde belirtilmiştir.

 

Nebi (s.a.v.)'in kıldırdığı namazda fazlalık mı, eksiklik mi oldugu konusunda burada bir tereddüt kaydedilmişse de diğer rivayetlerde fazlalık olduğu belirtilmiştir. Müellifin 1205 nolu hadisinde fazlalık oldugu kesinlikle belirtilmiştir.

 

Bu hadiste Nebi (s.a.v.) duruma muttali olunca sehv secdesi yapıp selam verdikten sonra sahabilere hitaben: ''Eğer namaz hakkında ... '' buyurmuştur.

 

1203 nolu hadiste ise Nebi (s.a.v.)'in önce hitabede bulunduğu, sonra sehiv secdesi yaptıgı beiirtilmiştir. Buradaki rivayetin alimlerce tercih edildiğine dair gerekli bilgiyi orada vermiştik.

 

Hanefi alimleri bu hadisi delil göstererek: Rek'at sayısında şek eden kişi, eşit olan ihtimallerden hangisinin doğru olduğu hususunda gereken taharri (araştırma) yı yapar ve kuvvetli gördüğü ihtimale namazını bina ederek tamamlar, demişlerdir.

 

EI-Menhel yazarı bu konuda şöyle der: "Taharri etmekten maksad, doğruya en yakın olan ihiimali araştırıp şekten kurtulmaktır. Eğer araştırma sonunda durum aydınlığa kavuşursa ona göre hareket eder. Eğer tereddüdü aynen devam ederse, kesin olan az rek'at sayısını esas tutarak namazını tamamlar.

 

Taharri ile kasdedilen mana hususunda ihtilaf vardır: Bazıları: Taharri zann-ı ğalip ve kuvvetli ihtimali tutmaktır, demişlerdir. Müslim'in yaptığı rivayetlerin zahiri buna uyar.

 

Fethu'l-Bari'de beyan edildiğine göre Ebu Hanife: Eğer şek ilk defa vuku bulursa kişi zann-ı galibe göre namazını tamamlar. Zann-ı galibi yoksa, yani iki tarafı eşitse, kesin olan rek'at sayısına göre namazını tamamlar, demiştir.

 

Şafiiler: Taharri, rek'at sayısı hakkındaki zann-ı galibi tutmak değil, kesin olan az rek'at sayısını tutmaktır. Çünkü müslümanın boynunda kesin borç durumunda olan namaz, ancak kesin bilgi ile ikmal edilmekle onun zimmetinden çıkar, demişlerdir.

 

İbn-i Hibban ise "Taharri" ile kesin bilgiye bina etmenin ayrı ayrı şeyler olduğunu şöyle beyan etmiştir: 'Bina etmek, mesela: Üç rek'at mı dört rek'at mı diye şek edilmesi' haline mahsustur. Bu takdirde kişi şekk'i atıp kesin bildiği rek'at sayısına bina etmek zorundadır. Taharri ise, kişinin namazdan ne kıldığını bilmemesi, haline aittir. Bu takdirde gerekli araştırmayı yapar ve namazını zann-ı galibe bina eder. Şu halde taharri ile, kesin bilgiye bina etmek, tamamen ayrı şeylerdir.

 

Taharri ve kesin bilgiye bina etmenin aynı şey olduğunu söyliyen Şafii, Davud ve İbn-i Hazm'ın kavli nakledildikten sonra Nevevi'nin şöyle dediği beyan ediliyor: 'Cumhur: Taharri bir şeyi kasdetmektir, demiştir. Hadisin: فليتحر الصواب cümlesinin manası: ''Doğru olanı kasdetsin ve ona göre amel etsin''demektir. Doğruyu kasdetmek, kesin bildiğine bina etmektir. O da az olan rek'at sayısıdır,'demiştir.

 

En-Neyl yazarı; Bence 'Az rek'at sayısına bina etmek,'  'Kesin bilgiye bina etmek,' ve 'Doğruyu araştırmak' emrini veren hadisler arasında bir ihtilaf yoktur. (Bilindiği gibi 1209 nolu Abdurrahman (r.a.)'ın hadisi, az rek'at sayısına bina etmeyi; 1210 nolu Ebu Said (r.a.)'ın hadisi, kesin bildiğine bina etmeyi ve 1211 nolu Abdullah (r.a.)'ın hadisi, doğruya en yakın olanı taharri etmeyi emrediyorlar.) Çünkü sözlükte taharri, doğruya en uygun olanı demektir. Rek'at sayısında şek belirdiği zaman Nebi (s.a.v.) taharri'yi, kesin bildiğine bina etmeyi ve az rek'at sayısına bina etmeyi emretmiştir. Lugat manasıyla taharri etmek neticesinde şek çemberinden çıkmak mümkün ise; ki bu da ancak yakinen bilmekle mümkündür. Şüphesiz taharri, az rek'at sayısına bina etmeye tercih edilir. Çünkü az rek'ate bina etmenin caizliği, gerçeğin hatırlanmaması şartına bağlıdır. Taharri neticesinde gerçek olanı hatırlanınca mes'ele hallolmuş olur. Araştırma neticesinde doğrusu hatırlanmazsa, lugat manasıyla taharri gerçekleşmemiş olur. Ancak az rek'at sayısına bina edilince lugat manasıyla taharri de gerçekleşmiş olur. Şu halde hadisler arasında bir ihtilaf yoktur.' demiştir.

 

İbn-i Mace'nin, taharri ile ilgili hadisi, ayrı babta rivayet etmesi taharriyi Hanefi'ler gibi zann-ı galib manasına aldığına bir işaret sayılabilir. Keza müellifin rivayet ettiği taharri hadisindeki'; "Doğruya en yakın olanı taharri etsin.'' cümlesinin zahiri de bu manaya uygun görülür. Fakat Müslim'deki cümle böyle değildir. Ordaki cümle: "Doğruyu taharri etsin..'' diye geçer. Müellifin bundan sonraki hadisinde geçen cümle ise Müslim'inkinin aynısıdır.