SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1227 >>

DEVAM: 140- NAFİLE NAMAZI OTURARAK KILMAK HAKKINDA BİR BAB

 

حَدَّثَنَا أبو مروان العثماني. حَدَّثَنَا عَبْدُ العزيز بْن أبي حازم، عَن هشام بْن عروة، عَن أبيه، عَن عائشة؛ قالت:  - ما رأيت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يصلي في شيء من صلاة الليل إلا قائماً. حتى دخل في السن. فجعل يصلي جالساً. حتى إذا بقي عليه من قراءته أربعون آية، أو ثلاثون آية، قام فقرأها وسجد.

 

فِي الزَوائِد: إسناده صَحِيْح، ورجاله ثقات.

 

Aişe (r.anha)'dan: şöyle demiştir: Resulullah {Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i yaşlanıncaya kadar gece namazının tümünü ayakta kılarken gördüm. Başka durumda kıldığını hiç görmedim. O, yaşlandıktan sonra oturarak kılmaya başladı. Kıraatmdan kırk ayet veya otuz ayet kalınca kalkar, onu ayakta okurdu. Sonra rüku' ederdi.

 

Not; İsnadının sahih ve ricaIinin sika olduğu Zevaid'de bildirilmiştir.

 

Bu Hadis’i Tirmizi hariç Kütüb-i Sitte sahipleri tahric etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Ümmü Seleme (r.anha)'nın (1225 nolu) hadisini Nesai de rivayet etmiştir. Bu hadis, Nebi (s.a.v.)'in ömrünün sonuna doğru nafile namazının ekserisini oturarak kıldığına ve en makbul, sevimli amelin devamlı işlenen salih amel olduğuna delalet eder.

 

Tirmizi'de Hz. Hafsa (r.anha)'dan yapılan bir rivayette: "Nebi (s.a.v.)'in, vefatından bir yıl öncesine kadar nafile namazlarında oturduğunu hiç örmedim. Vefat yılı, nafile namazlarında otururdu" denilmiştir.

 

Aişe (r.anha)'nın ilk hadisini (1226) Nesai, ikinci hadisini (bu yani 1227yi) de Tirmizi hariç Kütüb-i sitte sahibIeri rivayet etmişlerdir. Zevaid müellifi ve Sindi'nin bunu neden zevaid türünden saydıklarını anlıyamadım. Buhari'nin Aişe (r.anha)'dan olan rivayeti mealen şöyledir:

 

"Aişe (r.anha) : Nebi (s.a.v.)'in yaşlanıncaya kadar gece namazını oturarak kıldığını görmemiş, Nebi (s.a.v.)'in yaşlanıncaya kadar gece namazını oturarak kıldığını görmemiş, Nebi (s.a.v.) yaşlandıktan sonra ise, kıraatı oturarak yapardı. Rüku etmek istediği zaman kalkıp otuz - kırk ayet kadar okuduktan sonra rüku' ederdi, demiştir," Ebu Davud'un rivayetinde ,Aişe (r.anha) mealen şöyle demiştir:

 

'Ben, Resulullah (s.a.v.)'in gece namazının kıraatini oturarak yaptığını hiç görmedim. Nihayet yaşlanınca artık gece namazında oturup kıraat ederdi. Kıraatından kırk veya otuz ayet kalınca kalkar onu ayakta okurdu, sonra rüku' ederdi: