SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1228 >>

DEVAM: 140- NAFİLE NAMAZI OTURARAK KILMAK HAKKINDA BİR BAB

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا معاذ بْن معاذ، عَن حميد، عَن عَبْد اللّه بْن شقيق العقيلي؛ قال:  - سألت عائشة عَن صلاة رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ بالليل، فقالت: كان يصلي ليلاً طويلاً قائماً. وليلاً طويلاً قاعداً. فإذا قرأ قائماً ركع قائماً. وإذا قرأ قاعداً ركع قاعداً.

 

Abdullah bin Şakik el-Ukayli (r.a.)'den: şöyle demiştir : Ben Aişe (r.anha)'ya Resulullah {Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in gece namazının durumunu sordum. Aişe (r.anha) dedi ki:

 

O, uzun bir gece ayakta, başka bir uzun gece oturarak (gece namazı) kılardı. Ayakta okuduğu zaman ayakta rüku' ederdi. Ve oturarak okuduğu zaman oturarak rüku' ederdi.

 

 

Diğer tahric: Müslim, Ebu Davud ve Nesai

 

AÇIKLAMA: Bazı rivayetlerde: "'ayakta okuduğu zaman" cümlesi yerine "ayakta namaz kıldığı zaman" cümlesi vardır. Keza: "oturarak okuduğu zaman" cümlesi yerinde;"oturarak namaz kıldığı" cümlesi bulunur. Bu cümlelerdeki lafız farkı neticeyi değiştirmez.

 

EI-Menhel yazarı şöyle der: Hanefi ve Maliki mezhebinin bazı alimleri bu hadisi delil göstererek: Nafile namazına ayakta başlayan kişi, ayakta rüku' etmeye ve oturarak başlayan kimse, oturarak rüku' etmeye mecburdur. Başka şekilde yapması caiz değildir, demişlerse de; bundan önceki hadisler, bu görüşü reddeder.

 

Hadisler arasında bir ihtilaf yoktur. Çünkü Nebi (s.a.v.) kuvvet durumuna göre hadislerde geçen bütün şekilleri uygulamıştır.

 

İbn-i Huzeyme: Bence hadisler arasında bir ihtilaf yoktur. Çünkü Abdillah bin Şakik (r.a.)'in rivayeti, kıraatın tümünü ayakta veya tümünü oturarak yaptığı zamana yorumlanır. Aişe (r.anha)'nın hadisi de kıraatın bir kısmının ayakta yapıldığı zamana yorumlanir.