SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1231 >>

DEVAM: 141- OTURARAK NAMAZ KILANIN SEvABI, AYAKTA NAMAZ KILANIN SEVABININ YARISI KADARDIR BABI

 

حَدَّثَنَا بشر بْن هلال الصواف. حَدَّثَنَا يزيد بْن زريع، عَن حسين المعلم، عَن عَبْد اللّه بْن بريدة، عَن عمران بْن حصين؛  - أنه سأل رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ عَن الرجل يصلي قاعدأ. قَالَ: ((من صلى قائماً فهو أفضل. ومن صلى قاعداً فله نصف أجر القائم. ومن صلى نائماً فله نصف أجر القاعد)).

 

İmran bin Husayn (r.a.)'den rivayet edildiğine göre:

 

Kendisi, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e oturarak namaz kılan adamın durumunu sormuş; bunun üzerine efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) :

 

«Kim ayakta namaz kılarsa efdal olanı odur. Kim oturarak namaz kılarsa ona ayakta namaz kılanın sevabının yarısı vardır. Ve kim yatarak namaz kılarsa onun sevabı, oturarak namaz kılanın sevabının yarısı kadardır.» buyurdu.

 

 

Bu hadisi Müslim'den başka Kütüb-i Sitte sahipIeri rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Bazıları bu hadisi nafile namaza yorumlamışlardır. Yani nafile ,amaz, bir özür olmaksızın oturarak veya yatarak kılınabilirse de sevap bakımından hadiste belirtildiği gibi kat kat farklıdır.

 

Hattabi: 'Ben bu hadisi ayakta durmaya muktedir olanın kılacağı nafileye yorumlamıştım. Fakat hadisin:  «Kim yatarak namaz kılarsa ... » cümlesi bu yorumu bozar, Çünkü yatarak nafile kılmak yoktur. Alimlerin buna fetva veren kimseyi bilmiyorum, Eğer bu kayıt raviler tarafından ilave edilmemiş ise, yani efendimize ait ise oturabilen kişinin yatarak nafile kılmasının caizliğine delalet eder. Bence bu hadis farz namaz kılana aittir. Yani ayakta durmakta zorluk çekecek, ama bununla beraber ayakta durabilecek bir kimse, ayakta durmaya tahammül ederse, hadiste belirtildiği gibi sevabı kat kat fazladır,' demiştir.

 

El-İraki: Yatarak nafile kılmanın caizliğini Şafiiler ve Maliki'ler söylemişlerdir. Mesele her iki mezhebte ihtilaflıdır. Hattabi'nin 'Alimlerden kimse böyle söylememiştir, sözü, bu mezheblerdeki görüşle reddedilir, demiştir.

 

Yukarıda görüldüğü gibi hadisin ikinci yorum şekli, bunun farz namaza ait olmasıdır. Yani farz namazı oturarak kılmaya şer'an izni olan bir kimsenin zorluklara katlanarak ve olanca gücünü kullanarak ayakta kılması daha efdaldir. Bu kişi, oturarak kılmaya izinli ise, oturarak kıldığı takdirde alacağı sevab, yukarıda Buhari'den mealini naklettiğim hadis gereğince sağlıklı adamın ayakta kılacağı namazın sevabı kadardır. Ondan eksik değildir. Bununla beraber hasta haline rağmen zorluklara katlanarak ayakta kıldığı namazın sevabı, sağlıklı bir adamın ayakta kıldığı namazın sevabından çok üstündür. Dolayısıyla bu hastanın oturarak kıldığı takdirde kazanacağı sevabtan üstün olmuş olur.

 

Güçlükle oturarak kılabilen kimse yatarak kılmaya mezun olmasına rağmen zorluklara katlanıp oturarak. kılan kişi için de durum aynıdır.