SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1236 >>

143- RESULULLAH (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN ÜMMETİNDEN BİR ADAM'IN ARKASINDA NAMAZ KILMASI HAKKINDA GELEN (HADIS) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن المثنى. حَدَّثَنَا ابن أبي عدي، عَن حميد، عَن بكر بْن عَبْد اللّه، عَن حمزة بْن المغيرة بْن شعبة، عَن أبيه؛ قَالَ:

 - تخلف رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ. فانتهينا إلى القوم وقد صلى بهم عَبْدُ الرحمن بْن عوف ركعة. فلما أحس بالنَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ ذهب يـتأخر. فأومأ إليه النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ أن يتم الصلاة. قال ((وقد أحسنت. كذلك فافعل)).

 

Muğire bin Şu'be (r.a.)'den; şöyle demiştir:

 

(Tebuk savaşı yolculuğunda bir gün sabah namazı vaktinde) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), (sahabilerden) geride kalmıştı. Sonra ikimiz, kafileye yetiştik. O esnada Abdurranman bin Avf (r.a.), cemaat'a (sabah farzından) bir rek'at kıldırmış idi. Abdurrahman (r.a.), Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in geldiğini hissedince geri çekilmeye davrandı. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) namazı tamamlaması için ona işaret buyurdu. (Namazdan sonra)  efendimiz, Abdurrahman'a: «İyi ettin, böyle yap!» buyurdu."

 

 

AÇIKLAMA: Müslim bu hadisi Mesh ve istihlaf bablarında daha uzun metinler halinde rivayet etmiştir.

 

Olayın Tebuk seferinde vuku bulduğunu belirten Müslim'in istihlaf babındaki rivayette Muğire (r.a.) Nebi (s.a.v.)'in ayak yoluna gidişini ve sonra abdest alışını anlatarak bunun bitiminde şöyle der: "Muğire demiştir ki: Ben O'nunla beraber geldim. Nihayet kafileyi Abdurrahman bin Avf (r.a.)'ı imamlığa geçirmiş olup namaz kıldırırken bulduk. ResuluIlah (s.a.v.), (sabah namazının) iki rek'atinden birisine yetişti ve bu rek'ati cemaatla beraber kıldı. Abdurrahman (r.a.) selam verince Resülullah (s.a.v.), namazını tamamlamak üzere kalktı. Bu durum müslümanları telaşlandırdı. Bunun için de çok tesbih etmeye başladılar. Nebi (s.a.v.), namazını bitirince onlara döndü ve: ''İyi ettiniz'' veya ''isabet ettiniz''. buyurdu. Namazı (ilk) vaktinde kıldıkları için onlara gıbta ediyordu.

 

Muğire (r.a.) demiştir ki: (Biz cemaata yetiştiğimizde) Ben Abdurrahman'ı geri çekmek istedim. Fakat Nebi (s.a.v.): Bırak onu,. buyurdu."

 

Müslim'in "Mesh" bahsindeki rivayetinde metnin son kısmı şöyledir: "Abdurrahman; Nebi (s.a.v.)'in geldiğini hissedince geri çekilmeye başladı. Fakat Nebi (s.a.v.) «Onlara namaz kıldırmaya devam et. diye işaret buyurdu .. Abdurrahman namazın sonunda selam verince, Resulullah (s.a.v.) ayağa kalktı. Ben de kalktım. Ve biz yetişemediğimiz rek'atı kıldık."

 

Nevevi: "Bu hadiste bir çok ilmi mes'eleler vardır. Bunların bir kısmı şunlardır:

 

1- Üstün olanın kendisinden dün olana namazda uyması caizdir.

2- Nebi (s.a.v.)'in ümmetinden birisinin arkasında namaz kılması caizdir.

 

3- Namazı ilk vakit'te kılmak efdaldır. Çünkü bu olayda sahabiler Nebi (s.a.v.)'i beklemeden ilk vaktin faziletini kazanmak için vaktin başında namaz kılmışlar, Efendimiz de onları tasvip etmiştir.

 

4- İmam geciktiği takdirde onun iyi huylu olduğuna güvenen cemaat, başkasını imamlığa geçirebilit.. Ama imam bundan eziyet duyar, veya bir nahoş durum doğar ise cemaatın birisini imamlığa geçirmesi caiz değildir. Bu takdirde ayrı ayrı olarak herkes kendi başına namazını kılar, sonra cemaat durumu olursa, namazı tekrarlamak müstehabtır."