SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1241 >>

145- SABAH NAMAZINDAKİ KUNUT HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن إدريس، وحفص بْن غياث، ويزيد بْن هارون، عَن أبي مالك الأشجعي، سعد بْن طارق؛ قَالَ،

 - قلت لأبي: يا أبت! إنك قد صليت خلف رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ وأبي بكر وعمر وعثمان وعلي هاهنا بالكوفة، نحواً من خمس سنين. فكانوا يقنتون في الفجر؟ فقال: أي بني! محدث.

 

Ebu Malik el-Eşcai Said bin Tarık (r.a.)'dan; şöyle demiştir: Ben babam (Tarık)'a:

 

Ey babam! Şüphesiz sen Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Ebü Bekir, Ömer ve Osman (r.a.) (arkasında) ve beş yıl kadar burada Kufe de Ali (r.a.) arkasında namaz kıldın.  Bu zatlar sabah  namazında  Kunut (duasını) okurlar (mı) di? dedim. Babam:

 

Ey oğulcuğum! Muhdestir (= sonradan icad edilmiştir.) dedi.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Nesai ve Ahmed

 

AÇIKLAMA: Nesai'nin rivayetinde Tarik (r.a.)'ın cevabı mealen şöyledir: "Ben Resulullah (s.a.v.)'in arkasında namaz kıldım. Kunut okumadı, Ebu Bekir (r.a.) arkasında namaz kıldım Kunut duası okumadı, Ömeı' (r.a.)'ın arkasında namaz kıldım. Kunut okumadı, Osman (r.a.)'ın arkasında namaz kıldım Kunut okumadı. Ey oğulcuğum şüphesiz sabah namazında Kunut okumak bir bid'attır.

 

Tirmizi, müellifin rivayetinin aynınıi zikrettikten sonra: Bu hadis, hasen-sahihtir. İlim ehlinin ekserisinin uygulaması buna göredir, Süfyan-i Sevri demiş ki: 'Eğer kişi Kunut okusa güzel olur, okumasa yine güzel olur. Süfyan okumamayı seçmiştir. İbnü'l-Mübarek sabah namazında Kunut okumamak görüşündedir, demiştir.

 

Tirmizi'nin şerhi Tuhfe'de: "Bu hadis, Kunut'un meşru olmadığına delalet eder. Alimlerin ekserisi bu görüştedirler. Bunlar, bir müsibet başa geldiğinde Kunut okumanın meşruluğu hususunda ihtilaf etmişlerdir. Tercihe şayan görüş Kunut'un musibetler zamanına mahsus olması ve böyle hallerde yalnız sabah namazında değil her namazda okunmasıdır. El- Iraki bu kavli Ebu Bekir, Ömer, Osman ve Ali (r.anhum)'dan hikaye etmiş ve: 'Bu zatIardan Kunut'un okunması sahih rivayetle sabit olmuştur. Bir şeyin olduğu ve olmadığı yolunda rivayetlerde çelişki olduğu zaman o şeyin olduğu rivayetine öncelik verilir, demiştir.' diye bilgi vermiştir."

 

Musibet zamanında Kunut okunur, diyen alimlere. göre bu hadis. musihet olmadan Kunut okumanın meşru olmadığını beyan eder.