SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1242 >>

DEVAM: 145- SABAH NAMAZINDAKİ KUNUT HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا حاتم بْن نصر الضبي. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يعلى، زنبورٌ. حَدَّثَنَا عنبسة بْن عَبْدُ الرحمن، عَن عَبْد اللّه بْن نافع، عَن أبيه، عَن أم سلمة؛  - قالت: نهى رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ عن القنوت في الفجر.

 

فِي الزَوائِد: إسناده ضعيف. قال الدارقطني: مُحَمَّد بْن يعلى وعنبسة بْن عَبْدُ الرحمن وعَبْد اللّه بْن نافع، كلهم ضعفاء. ولا يصح لنافع سماع من أم سلمة.

 

Ümmü Seleme (r.a)'dan; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), sabah namazında Kunut okumaktan menedildi (veya Kunut okumayı menetti.)

 

Not: Zevaid'de şöyle denmiştir: Bu hadisin isnadı zayıftır. Seneddeki ravilerden Muhammed bin Ya'la, Anbese bin Abdirrahman ve Abdullah bin Nafi'in zayıf olduklarını, keza Nafi'in Ümmü Seleme (r.a.),den hadis işittiğinin sahih olmadığını Darekutni söylemiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisi Beyhaki ve Darekutni de rivayet etmişlerdir.

 

Hadisteki: نهى fiili "Nahiye" okunursa manası: "Menedildi"; bu fiil "Neha" okunursa manası "Menetti" olur. Zahir olan ilk okunuştur.

 

Buna göre Nebi (s.a.v.)'in Kunut okumaktan menedilmesi ile şu olayın kasdedildiği Sindi de belirtilmiştir.

 

Gelen rivayetlere göre Nebi (s.a.v.) Kunut duasında bazı müşriklere beddua ederdi. Bunun üzerine: لَيْسَ لَكَ مِنَ الأَمْرِ شَيْءٌ [Al-i İmran 128] indi.'

 

Buhari'nin rivayetine göre İbn-i Ömer (r.a.) şöyle demiştir: "Resulullah (s.a.v.), (Uhud savaşında yaralanıp dişi kırılınca) sabah namazının son rek'atında rüku'dan başını kaldırıp; سَمِعَ اللّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ، رَبَّنَا وَلَكَ اَلْحَمْدُ dedikten sonra Allahım!  Filana, filana ve filana lanet et! diye beddua ettiğini işittim. Bunun üzerine Allah (Azze ve Celle) :

 

«Allah'ın o müşriklerin tevbelerini kabul etmesi veya onları tazip etmesi işiyle senin bir ilişkin yoktur. Çünkü onlar zalimlerdir.» ayetini indirdi."[Al-i İmran 128] 

 

Buhari'nin hadisinde filan, filan, diye aleyhlerinde beddua edildiği haber verilen üç müşrikin Safvan bin Ümeyye, Süheyl bin Amr ve Haris bin Hişam oldukları Buhari'nin bir rivayetinde açıklanmıştır. Bunların üçü de sonradan Mekke fethinde müslümanlığı kabul etmişlerdir. Buhari'nin bir rivayetine göre; Enes (r.a.) şöyle demiştir:

 

"Uhud günü Nebi (s.a.v.)'in başı yarıldı. Bunun üzerine Nebi (s.a.v.) : "Nebiini yaralayan bir kavim nasıl iflah olur.'' buyurdu. Bunun üzerine: لَيْسَ لَكَ مِنَ الأَمْرِ شَيْءٌ ayeti indi.

 

Hadisteki: نهى fiili "Neha" diye okunduğunda hadisin manası: "Nebi (s.a.v.) sabah namazında Kunut okumayı yasaklamıştır." desek olur ve hadis sabah namazında Kunut okunmaz diyenler için bir delil olur. Ancak senedinin zayıflığı yukarıda belirtilmiştir.